El director general d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, Ricard Calvo, ha dimitit després de veure's embolicat en acusacions per afavorir suposadament alguns centres de menors amb adjudicacions a fundacions vinculades a feines anteriors. Fonts de la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat han confirmat la dimissió de Calvo al capdavant de la DGAIA, així com l'abandonament de la seva acta com a regidor de Girona per ERC.

Ricard Calvo, educador social i psicòleg, va entrar en política en les municipals de 2015. Va formar part de la llista d'ERC en l'Ajuntament de Girona com a independent i, des de les eleccions de maig, era regidor en l'oposició. Poc després, es va afiliar al partit i amb l'arribada a la Generalitat de Junts per Sí (JXSí) va entrar a Govern. El 2016 va ser nomenat director de la DGAIA i ha estat acusat per la CGT d'afavorir a fundacions vinculades a la seva persona com la Fundació Acció Social Infantesa (FASI), de la qual és director adjunt en excedència, i Plataforma Educativa, que han rebut adjudicacions de 98 milions per gestionar centres de menors.

Des del Departament també s'ha informat que els càrrecs que va tenir Calvo en les entitats abans de començar a dirigir la DGAIA, van ser de tresorer de Plataforma Educativa i posteriorment de responsable tècnic de projectes en FASI -del qual es troba en excedència-. El sindicat va criticar una situació de "portes giratòries", i el departament que lidera la consellera Dolors Bassa va obrir un expedient d'informació reservada sobre les informacions que han aparegut del sindicat.

"Sobrepassat per la càrrega i intensitat"

No obstant això, Calvo assegura que abandona la primera línia política, encara que continuarà militant en el partit, perquè ha estat "sobrepassat" per "la càrrega i la intensitat" que suposava compaginar el càrrec en el Govern amb el de regidor. Lamenta també que, en alguns casos, les seves responsabilitats hagin transcendit al pla personal i creu que ara, després de meditar-ho bé, és el moment d'apartar-se. Deixa clares, tanmateix, dues coses. La primera, que mai no ha cobrat dos sous. I la segona, que continua implicat al 100% amb el procés. "Continuaré treballant amb anhel i il·lusió per tenir una República independent, però des d'una altra posició", precisa.

Calvo assegura que està "cansat" i diu que no hi ha un sol motiu darrere de la decisió. "És la suma de la tensió diària i la intensitat", precisa. "La DGAIA és una direcció general molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d'atenció, i en algun moment determinat, he sentit un pes afegit perquè les decisions s'han personalitzat massa a la meva figura", afirma.

En el seu compte de Twitter, la consellera de Treball, Dolors Bassa, ha manifestat l'agraïment a Calvo per la seva tasca i pel seu "compromís personal i professional en tot" i afegeix: "continuarem treballant prevenció i protecció dels nens de Catalunya".

El 19 de juliol passat, Bassa va defensar Calvo en el Parlament en una compareixença en la comissió d'Assumptes Socials i Famílies per informar sobre possibles casos de mala gestió de centres de menors per part de fundacions, pels quals ha obert un expedient d'informació reservada. La consellera va defensar "la professionalitat" de Calvo i va lloar que provingués del sector, a més d'assegurar que el director de la DGAIA no intervé en la contractació.