El líder del PSOE, Pedro Sánchez, està contra les cordes. Un total de 17 membres de l'executiva del PSOE, contraris a la seva continuïtat al capdavant del partit, han presentat la seva dimissió aquest mateix dimecres. Segons els estatuts dels socialistes, aquesta xifra seria més que suficient per forçar la sortida de Sánchez, amb una gestora que prengui el control del partit, i evitar la celebració del congrés federal. Les firmes han estat entregades aquesta mateixa tarda a Ferraz pel secretari de Política Federal, Antonio Pradas, que va accedir a la seu del partit pel garatge. 

Així i tot, al secretari general no li ha agafat d'imprevist la notícia. Conscient que hi ha un debat sobre la posició del partit de cara al congrés federal que ho havia de votar aquest dissabte, havia demanat als barons crítics que fessin el pas si ho tenien clar. "Si dimiteixen, que no esperin el fet que hi hagi la meitat més un de l'executiva federal, si consideren que ja no formen part d'aquest projecte i que no se senten identificats amb el projecte que encapçalo, no fa falta que sumin el 50% més un. Jo, en seu lloc, dimitiria avui", ha indicat en una entrevista a eldiario.es.

Fins que no hi hagi una gestora, n'assumirà les regnes Verónica Pérez, d'Andalusia. El procediment a seguir és el següent: el Comitè de Garanties del PSOE ha de revisar les 17 dimissions per validar-les, el Comitè Federal de dissabte 1 d'octubre crea la gestora; la gestora convoca un nou Congrés Federal per ratificar el Secretari General. Entre el segon i el tercer pas pot haver un impass de temps que s'especula, podria servir per deixar governar PP i Ciutadans.

Segons algunes fonts, els membres que han presentat la dimissió són: 

Per Andalusia: Micaela Navarro (presidenta del PSOE), Antonio Pradas (secretari de Política Federal), María José Sánchez Rubio (secretària de Sanitat, Estefania Martín Palop (secretària de Formació), Noemí Cruz (Secretària de Cooperació per al Desenvolupament) i els vocals Francisco Pizarro i Joan Pau Durán.

Per Castella-la Manxa: Emiliano García-Page (vocal), Manuela Galiano (secretària de Petits Municipis) i Luz Rodríguez (secretària d'Ocupació).

Por el País Valencià: Ximo Puig (secretari de Reformes Democràtiques).

Per Madrid: Tomás Gómez (vocal) i Eva Matarín (secretària d'Immigració).

Per Catalunya: Carme Chacón (secretària de Relacions Internacionals).

Per Canàries: José Miguel Pérez (secretari d'Educació).

Per Aragó: Carlos Pérez Anadón (vocal).

Per Extremadura: María Ascensión Murillo (vocal).

Tenint en compte que durant la creació dels Estatuts els membres de l'Executiva eren 38, però actualment 35, s'està vivint en aquests moments a Ferraz una batalla per si calen més noms per a forçar-ne la dimissió. Sembla que els 17 estarien buscant més suport per assegurar-se el tret. Per a forçar la sortida en calen la meitat més u, així com va ocórrer l'any 2000 amb Joaquin Almunia o amb l'Executiva de Castella i Lleó. 

Segons informen algunes fonts, Pedro Sánchez ha cancel·lat una entrevista que tenia aquest dimecres vespre a Informativos Telecinco amb el presentador Pedro Piqueras, després d'esclatar la crisi. 

Reaccions

L'exdiputat socialista José Antonio Pérez Tapias va competir pel lideratge del PSOE l'any 2014, per bé que ha titllat aquest dimecres de "rebel·lió antidemocràtica" l'operació. "La situació és crítica en el si del PSOE i la imatge que es dóna amb això a la societat és absolutament lamentable", ha manifestat Pérez Tapias, abans de denunciar la utilització "abusiva" que s'està fent dels estatuts del partit amb aquesta operació. Al seu torn, la presidenta de la gestora que dirigeix el Partit Socialista de Galícia (PSdG), Pilar Cancel·la, ha titllat el fet d'"un suïcidi" i un "despropòsit".

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha estat el primer dels partits de l'oposició a reaccionar. "Tinc moltes diferències amb Sánchez però pretendre fer caure a un secretari general, elegit per les bases, amb dimissions és un frau ", ha assegurat el cap de llista de la formació estada en un missatge difós a través del seu compte de Twitter.

Per la banda de Ciutadans, fonts de la formació taronja han explicat a El Nacional que preferien no comentar "les crisis internes" d'altres partits, però esperaven que el PSOE solucionés els "seus problemes per desbloquejar Espanya, ja que cap cadira està per sobre del país".