"Tu a San Telmo i jo a la Moncloa" podria haver estat el segell d'un tàndem guanyador que el destí electoral i els egos polítics van enterbolir. Corria l'any 2015 i Pedro Sánchez –llavors secretari general del PSOE– animava Susana Díaz en un míting, a les portes d'entronitzar-se com a presidenta d'Andalusia. L'anècdota explica que a Díaz no li va caure bé que li marquessin les aspiracions. Dos més tard, ella li va servir la venjança freda, orquestrant el cop dels crítics contra un líder que havia deixat el PSOE en 85 diputats. Però Sánchez deixava l'ostracisme amb la cursa pel lideratge de Ferraz, que dilluns acollirà un debat d'alt voltatge entre candidats. 

Els dos rivals no han parlat des del passat 1 d'octubre, però han aconseguit polaritzar el debat i deixar el tercer contendent, Patxi López, en terra de ningú. L'exhibició d'avals ho constata: unes escasses 6000 signatures van separar l'andalusa del madrileny, fent saltar les alarmes dins de l'aparell socialista. Els susanistes temen que la derrota comporti el seu arraconament i denuncien les "barbaritats" dites pels seguidors de Sánchez. Aquest sent que ha guanyat el primer round, i ho aprofita per burlar-se de Díaz. "S'ha quedat sense discurs i sense campanya, està nerviosa", va vantar-se.

Precisament, l'exsecretari general vol portar fins al final aquesta dicotomia de l'enderrocat, en contraposició a la del "comandament a distància" de la gestora —que segons el diputat sanchista, Odón Elorza, és l'andalusa—. "El PSOE fa nou mesos que va en direcció contrària. Cal situar-lo al lloc que mereix", deia queixant-se sobre l'abstenció perquè governés Mariano Rajoy i els pactes posteriors amb el Partit Popular. El madrileny insistirà que cal "recuperar" el partit per a la militància, ja que en l'actualitat seria en mans dels "notables", és a dir, la vella guàrdia. 

Arribats a aquest punt, l'entesa amb el PP no ha castigat el Ferraz comandat per Javier Fernández. El CIS assenyala que el PSOE arrabassaria el segon lloc a Podemos, cosa que la gestora celebra i Sánchez veu "insuficient". El baròmetre electoral ha coincidit amb que el madrileny eliminés del seu programa l'al·lusió expressa a una "gran coalició de forces progressistes", sobre els pactes amb la formació lila. Tot i així, ell nega que suposi un distanciament d'un partit que contínuament posa el PSOE contra les cordes, com ara amb la moció de censura a Rajoy.

Davant d'aquest escenari, l'andalusa té un filó a explotar amb els canvis soferts pel discurs de Sánchez. "Jo sempre he defensat el mateix, hi hagi procés electoral o no", va deixar anar fa uns dies. Les paraules arriben després que l'exsecretari general es posicionés a favor del dret a decidir –sense referèndum– i la reforma plurinacional de l'Estat, tot i que més tard va recalcar que era per a una "nació cultural".

Per contra, el madrileny no podrà criticar viratges en el discurs de la candidata rival, ja que presentarà l'endemà dimarts el seu programa a Madrid. Aquesta ha avançat que suposarà un continuisme respecte dels postulats socialistes. "Tinc una idea clara del que ha de ser la cohesió territorial i social i el model de partit", va dir, en al·lusió a la reforma federal de la Constitució espanyola —com recull la declaració socialista de Granada de l'any 2013—. Per aquest motiu, s'autoafirma que no entrarà en una "subhasta per un grapat de vots" a Catalunya.

La qüestió és que el "neutral" territori del PSC –feu on Sánchez va arrasar en avals– és vist pels susanistes com una oportunitat per recuperar vot durant les primàries. "Jo mai no he cregut en les enquestes, el dia 21 hi haurà companys i companyes que aniran a votar", va dir l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. La idea subjacent és la d'una espiral del silenci entorn del vot a Susana –perquè no estigués ben vist fer-ho–, i la possibilitat que els seus no s'haguessin mobilitzat en considerar que arrasaria. 

Ara bé, cap dels candidats vol veure consumat el cisma. L'andalusa diu que s'adreçarà als altres dos per "fer pinya" per la reconstrucció d'un partit que torni a tenir possibilitats per guanyar les eleccions. I el madrileny també apel·la al "lideratge sense rancor". Al PSOE ja es preveu difícil, tal com el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va insinuar. "O posem fi a les primàries o les primàries ens posaran fi a nosaltres", deia en referència al duel entre dos antics enemics. Díaz i Sánchez: "Tu a San Telmo, i jo a la Moncloa", de nou. O aquest cop no.