"El PSOE té la clau, i el PSOE andalús ens està dient que està amb nosaltres i volem ratificar-ho amb aquesta senyora. Si el PSOE vota no, el Partit Popular no ho pot tirar endavant". Algesires, 9 de febrer. El portaveu del sindicat d'estibadors, Antolín Goya, relatava als seus l'estratègia perquè el Govern de Mariano Rajoy no pogués aprovar el decret de liberalització del sector. L'endemà, Goya i "la senyora", Susana Díaz, es reunien. Madrid, 16 de març: patacada històrica de Rajoy al Congrés. La Moncloa constatava que les primàries al PSOE marcaven els límits dels pactes que feia mesos que el PP anava forjant amb la gestora per obtenir estabilitat.

Tempesta a partir d'aquest diumenge sobre el cap de Rajoy. La líder del PSOE-A i presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, entrarà a Madrid en la cursa per guanyar Ferraz amb un objectiu: desfer-se de la imatge que és la candidata més a la "dreta", és a dir, del PSOE d'Estat. Una imatge que prové dels seus suports clàssics –els expresidents Alfredo Pérez Rubalcaba i Felipe González– i del fet que les enquestes l'assenyalen ara com la preferida dels votants del PP. És per això que engegarà un argumentari en què mostrarà els atacs que el partit rival li hauria fet a les xarxes.

A l'altra banda del ring hi ha l'exsecretari general, Pedro Sánchez, i l'exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López. El primer ha polaritzat les posicions entre un PSOE de l'"establishment" i un altre d'orientat a reconèixer la plurinacionalitat, donar més poder a la militància i revitalitzar l'esquerra. És a dir, a apropar-se al discurs de Podemos -a més de vincular Díaz amb la gestora. En aquest sentit es va expressar el sanchista Odón Elorza, en una entrevista a El Nacional: Díaz és "el comandament a distància" de Ferraz. És la conclusió a què hauria arribat Goya en la conversa amb els estibadors. 

L'èxit de la maniobra de l'exdirigent s'ha començat a intuir ja en el seu crowdfunding. Prop de 90.000 euros havia recaptat fins dimecres passat, dia en què li era comunicat per burofax des de Ferraz que havia de tancar la plataforma, amb l'argument que, segons la Llei de Finançament de Partits, les donacions anònimes estan prohibides; els diners recaptats serien considerats "il·legals" i el partit podria tenir problemes. Ell s'ha negat a tancar-la i ha alimentat així el mite del revoltat.

Rajoy podria continuar ensopegant amb la "legislatura del diàleg": Díaz ara vol guanyar i el president espanyol prefereix que perdi Sánchez. Fonts de l'executiu fan córrer que aquest és una "persona tòxica", és a dir, que acabaria amb la tendència pactista de la gestora del PSOE. Per aquest motiu, la presidenta andalusa és una espasa de Dàmocles per als pressupostos de l'Estat, el conflicte amb els estibadors i qualsevol dels pactes que Andalusia i la resta de líders van acordar amb la Moncloa en la reunió de presidents autonòmics. Els populars no poden seguir pressionant, ni la gestora cedint, a risc de donar vigor a Sánchez.

Però amb el dic de contenció al Congrés, Díaz entra disposada a presentar batalla. "Tinc força, tinc il·lusió i tinc ganes. Estic animada i m'encanta guanyar", va dir aleshores. El missatge era revelador, després de mesos repetint un ambigu "seré on em posin els companys: al davant, o la cua". Els preparatius han estat intensos: hi haurà un desplegament d'autocars i estará acompanyada dels expresidents espanyols Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, de Rubalcaba, així com de la catalana Carme Chacón i de l’arxienemic del sanchisme, Eduardo Madina.

L'acte entrarà així en el darrer minut: la setmana vinent serà el comitè de l'1 d'abril que fixarà la data de les primàries, abans del 39è congrés federal dels dies 17 i 18 de juny. El seu paper de presidenta andalusa li ha fet ser prudent, davant la possibilitat que es trenqués l'acord d'investidura amb Ciutadans a la comunitat. Encara més important, Susana necessitava temps per refer la seva imatge, tocada després d'orquestrar el cop dels crítics a Sánchez durant el comitè federal de l'1 d'octubre, i la posterior abstenció perquè governés Rajoy. 

Davant el risc de perdre suports, la presidenta ha hagut de fer una feina prèvia de rearmament, com ara assegurar-se la neutralitat del PSC, que el primer secretari Miquel Iceta li va prometre fa mesos. Es preveu que desplegui una ofensiva a Catalunya amb Zapatero i Madina, i per la seva banda ja ha visitat federacions arreu del territori, com ara València i les Castelles.

Madrid, 26 de març. Sánchez farcit de diners omple d’autocars el seu acte a Burjassot (Castelló) i Rajoy sospira sense pressupostos. López diu que vol dur la seva candidatura fins al final, entre dues posicions enrocades, i amb una tercera via silenciosa que és difícil de quantificar a qui roba suports. Díaz pren l’AVE a Sevilla després de 3 anys i la guerra per liderar el PSOE ha començat.