La campanya dels fanalets independentistes de l’ANC per la cavalcada de Reis ja s’ha convertit en una qüestió d’estat, amb declaracions dels principals líders unionistes com el mateix Mariano Rajoy. Però no només els polítics han sortit en tromba per criticar la campanya, també ho han fet els principals diaris espanyols.

El Mundo, per exemple, titlla d’"obscena polarització” la campanya i acusa les entitats promotores de la iniciativa de “falta d’escrúpols”. A més, asseguren que el Govern de Puigdemont respecta la iniciativa, un fet que emmarquen dins “l’acció d’aïllar aquells ciutadans o col·lectius que se situen al marge de l’independentisme”. Per tot, asseguren que l’acció és d’una “anormalitat colossal” i que contribueix a la “fracturació” de la societat catalana.

L’editorial d’aquest diari es posa les mans al cap assegurant que l’independentisme “utilitza els nens per als seus interessos partidistes” i ho titlla de fet mesquí i sense presents a la vida política del país. El diari, però, obvia que en l’àmbit espanyol també s’han vist nens amb banderes espanyoles o que s’anuncia l’exèrcit en salons de l’ensenyament per a joves. Sense anar més lluny, el passat 12-O, TVE va commemorar la hispanitat amb una bandera espanyola en tots els seus canals, també en l’infantil.

A més, El Mundo no només tracta el tema a l’editorial, també n’escriu un article informatiu que titula “Puigdemont utilitza els Reis d'Orient per adoctrinar en el sobiranisme”. El diari obvia, en el titular, que la proposta no és pas del Govern i, a dins el text, escuda el seu titular assegurant que la portaveu del Govern, Neus Munté, va avalar ahir la iniciativa, després de limitar-se a dir que la respectava.

"L'interès superior del nen"

El Mundo, però, no és l’únic. També ho fa un diari d’ideologia contrària com El País. El rotatiu titlla l’acció de “repugnant polarització” i asseguren que s’està “trepitjant els drets dels menors”. Agafant-se a la Declaració dels Drets dels Nens de les Nacions Unides de 1959, asseguren que els pares i la societat han de prioritzar “l’interès superior del nen”. Per tot, el diari demana la retirada immediata de la campanya per poder acreditar que “tenen sentit del ridícul”. A més, asseguren que l’ANC, té “la complicitat de TV3” per fer “tot aquest excés”.

Finalment, La Razón, titula l’editorial com “la insuportable manipulació de l’independentisme català”. Critiquen que compti amb la “comprensió” del Govern i no amb la seva “repulsió” i asseguren que TV3, que ha de retransmetre la cavalcada de Vic, és “la còmplice necessària per a la posada en escena del pla secessionista” i li demanen que se cenyeixi als “límits deontològics i a l'objectivitat”. L’editorial carrega àmpliament en el seu text contra la televisió pública catalana, que havia decidit molt abans que esclatés tota la polèmica dels fanalets de l’ANC que aquest any es retransmetria la cavalcada de Vic, asseguren que són una televisió de “partit únic” que deixa en marginalitat i irrellevància, o fins i tot que es “burla" dels unionistes.