L'ex-president de la Generalitat i president del PDECat, Artur Mas, ha rebutjat aquest dimarts apujar els impostos en els pressupostos del 2017 encara que ho demanés la CUP perquè "els impostos s'han apujat i molt en aquests darrers anys" i "no té sentit que l'autonomia més productiva de l'Estat tingui els impostos més alts". "Per què hem d'apujar els impostos? Perquè a la CUP se li ha passat pel cap? La meva resposta és no", ha dit.

Assegurant que no hi haurà més retallades, tot i que tampoc no es podran revertir totes "amb el pressupost autonòmic", Mas ha dit clar i català avui a El Matí de Catalunya Ràdio que "no justifica apujar els impostos per a la creació d'estructures d'Estat". Mas també ha rebutjat convertir Catalunya "en el país de la 'hiperpressió' fiscal".

Imatge de diàleg

Sense "gaires esperances" perquè l'Estat canviï d'actitud "per l'experiència acumulada" i es mostri disposat a negociar amb Catalunya un referèndum, l'expresident de la Generalitat i president del Partit Demòcrata Europeu i Català (PDECat), Artur Mas, ha tornat a sortir en defensa del diàleg amb el sistema polític espanyol "per no perdre la batalla".

Sota la convicció que "des de la part catalana s'ha de donar la imatge de diàleg" perquè es vegi –i quedi clar– que "si no n'hi ha, és perquè l'Estat s'hi ha negat", Mas ha assegurat que "la mà estesa ho estarà fins a l'últim moment", malgrat les infinites negacions del govern espanyol (en funcions des de fa mesos) a parlar amb els independentistes.

"Els socialistes diuen que 'amb els independentistes no hi parlarem'", ha volgut recordar, i ha subratllat que Pedro Sánchez, que va proposar-ho, "ja no hi és". A parer seu, l'Estat passa per dues opcions: o bé "no hi ha consciència a Madrid de la qüestió catalana", o bé "si n'hi ha, volen acabar amb el problema català".

Acumulació de forces

En aquest sentit, el president del PDECat ha apel·lat a "continuar acumulant forces" perquè s'han d'utilitzar "les vies que té un poble a la seva mà" i, precisament per això, "no es pot renunciar a la força de la negociació i no perquè un s'agafi a la unilateralitat", perquè aquesta, ha explicat, seria l'última via.

De moment, l'aposta és continuar per la via de la negociació, però també de l'obediència als catalans. "Som responsables d'haver traduït en fets concrets la demanda de la gent, si això és delicte, apaga y vámonos", ha posat en relleu Mas en relació a la petició de la Fiscalia d'inhabilitar-lo gairebé durant deu anys. 

Això sí. L'expresident ha volgut deixar clar: "Ho tornaria a fer amb les condicions que ho vam fer" i que si aquest "és el preu que hem de pagar, el pagarem" perquè, ha recordat, "ara mateix ens poden inhabilitar a tots", malgrat reconèixer que "no és agradable" que ho facin després d'estar més de 20 anys en política.

"En algun punt d'aquest procés judicial algú ens pot donar la raó, si no hi ha més remei, arribarem fins a Europa", ha sentenciat.