La samarreta oficial de la Diada d’enguany serà tan diferent com els participants a la mobilització vulguin. Els organitzadors han triat un model de samarreta blanca amb només un “onze guanyador” estampat i demanen als participants que la il·lustrin al seu gust amb retolador i hi posin el seu nom.

"La samarreta d'enguany és la d'un equip, la d'un onze guanyador. Per marcar el gol de les nostres vides", ha apuntat el coordinador de la comissió de mobilització de l'ANC, Oriol Codina. De fet, a la xarxa ja s’ha activat una campanya posant noms propis amb el lema “Tu pots formar part de la història”.

Aquest és un dels detalls que l’ANC i Òmnium han concretat en una roda de premsa a Lleida. També han avançat que, amb el repic de les campanes de la Seu Vella de la capital del Segrià a les 17:14, començarà l’acció que connectarà Lleida, Berga, Salt, Tarragona i Barcelona.

“Encara que sigui una manifestació amb cinc escenaris diferents, serà una mobilització unitària”, ha insistit des d’Òmnium Montserrat Torres. “Al final, quan tots els punts bateguin alhora, serà la mostra que tot el país es mou alhora”, afirma.

Un batec simultani

Els actes de la Diada 2016 començaran a les 17:14 amb el repic de campanes de la Seu Vella de Lleida i culminaran amb un batec simultani a les a les cinc localitats que aquest any seran seu de la mobilització per simbolitzar l'arribada de la república catalana. L'efecte del batec s'aconseguirà aixecant i baixant els punts de color groc que es repartiran el mateix 11 de Setembre.

De fet, el punt groc amb una R de república al centre també és l'element principal de la part davantera de la samarreta de la Diada, que al darrere porta inscrit el número 11, per donar el missatge que tots els concentrats són un "equip guanyador". 

Després del repic de campanes de les 17:14 a Lleida, es llegirà una part del manifest comú i, tot seguit, sonarà una cançó instrumental. Tothom a Lleida aixecarà els punts fent l'efecte d'un batec al ritme de la música i es passarà el relleu primer a Berga i després a Salt, Tarragona i Barcelona. Per acabar de culminar l'acció, un coet a cada ciutat anunciarà que ha arribat el moment d'aixecar els punts alhora al ritme de la música, mentre colles castelleres construiran uns pilars que simbolitzaran els valors de la república catalana. "Generarem la imatge que tot un país està bategant, que està actiu, viu, en moviment, que està a punt per la república catalana, per tant, serà una evidència que aquest 11 de Setembre anem més forts que mai perquè també arriben moments que ho requereixen", ha destacat Codina.

Crida a la participació

Les entitats també han fet una crida a la participació i demanen als qui hi vulguin participar que s'inscriguin prèviament per facilitar l’èxit de la mobilització. Les entitats sobiranistes compten ja amb 50.000 inscrits i esperen arribar als 100.000 durant la setmana que ve.

La vicepresidenta d'Òmnium Cultural, Marina Llansana, ha fet una crida a la "mobilització massiva de tots els demòcrates" per "respondre els atacs de l'Estat contra Catalunya", uns "atacs" que "s'han intensificat en l'últim any" amb casos com la petició del govern espanyol perquè s'actuï penalment contra la presidenta del Parlament Carme Forcadell, la suspensió de la declaració del 9N o els "plans per destrossar la sanitat catalana des de les clavegueres de l'Estat".

Quins són els punts d'acció?

Salt: passeig dels Països Catalans

Berga: passeig de la Pau

Lleida: Riba del Segre

Tarragona: Rambla Nova

Barcelona: passeig de Sant Joan