Un any més, les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, des d'on oneja una estelada, han donat el tret de sortida a la Diada Nacional de Catalunya. Al llarg de pràcticament tres hores, la cruïlla dels carrers Ali Bei i ronda de Sant Pere –just en el punt on el llavors conseller en cap de Barcelona va caure ferit l'11 de setembre de 1714– s'ha anat omplint d'un mar de flors amb les diferents insígnies d'institucions, partits polítics i entitats de la societat civil.

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han estat els primers a presentar les seves ofrenes i poc després, al voltant de les 9 del matí, ha arribat el Govern encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de consellers, entre els quals, la titular de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva. 

Pocs minuts després han fet la seva ofrena la Mesa del Parlament liderada per Carme Forcadell, el consistori i la Diputació de Barcelona, amb Ada Colau i Mercè Conesa al capdavant. I després, amb el permís del PP i Ciutadans que no han volgut fer cap ofrena al monument, han anat desfilant els diferents grups polítics del Parlament així com també els sindicats UGT i CCOO o representants del Barça i l'Espanyol com els futbolistes Andrés Iniesta i Víctor Sánchez. Tot plegat s'ha acompanyat per un cor que ha interpretat reiteradament Els Segadors. Tampoc hi han faltat els castellers, les giravoltes dels Gegants o el retomb dels tambors. 

Xiulets i sonora polèmica

Alguns partits polítics com Unió Democràtica i En Comú Podem encapçalats per Ramon Espadaler i Xavier Domènech, respectivament, han rebut alguns xiulets i crits d'Independència per part del públic. Però res ha estat comparable a la sonora escridassada a l'ofrena de Plataforma per Catalunya (PxC). 

I mentre, des del públic s'alternaven els crits d'independència amb els de "Fora feixistes", els representants del partit d'extrema dreta responien amb aplaudiments i aixecaven tan a dalt com podien la seva bandera d'Espanya i Catalunya així com una altra on es podia llegir "Respecte".