Prop de 600 persones vingudes d'arreu de Catalunya s'han concentrat aquest diumenge amb banderes republicanes i estelades davant del monument de Lluís Companys al Coll de Manrella a la Vajol (Alt Empordà), amb motiu del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació.

El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha encapçalat la primera Jornada en Memòria de l'Exili i la Deportació en què més de 600 persones han caminat pel Coll de Manrella d'Agullana, el camí que va fer el president de la Generalitat Lluís Companys fugint de les tropes franquistes, i ha reivindicat la necessitat d'acollir els refugiats: "Nosaltres hem estat refugiats i estem al costat de tots els que ho són avui".

Romeva ha assegurat que "Catalunya està sempre disposada a oferir la seva ajuda als que la necessiten", en un acte en què han participat l'alcaldessa d'Agullana, Marina Gutés, segons que ha informat en un comunicat la Generalitat.

Prèviament, el conseller ha visitat el Mas Perxers en el qual el Govern de la Generalitat republicana va passar diversos dies en el seu camí cap a l'exili; és el primer conseller que visita el lloc.

La jornada continua a Argelers (Rosselló), on Romeva ha visitat la platja en què van viure centenars de milers de refugiats republicans entre 1939 i 1941 en un camp de concentració.

El diputat de JxSí i cantautor Lluís Llach i l'actriu Sílvia Bel oferiran una actuació musical en presència d'antics residents al camp de concentració d'Argelers.