El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, mobilitzarà aquest dimecres els polítics. A proposta del PSC, a les 12 el ple del Parlament s’aturarà durant cinc minuts i els diputats sortiran a fora per llegir un manifest en suport a la igualtat de gènere.

D’aquesta manera, el Parlament de Catalunya es sumarà a l’Aturada Internacional de Dones, on hi participen més de 40 països, com a resposta a la violència i discriminació que pateixen les dones de tot el planeta.

La diputada socialista Marta Moreta, impulsora de la iniciativa, ha assegurat que amb aquesta aportació es vol demostrar “que les dones aporten molt a la societat” però que, d’altra banda, “no estan valorades de la mateixa manera que els homes”. Per aquest motiu des del PSC consideren que s’ha d’implementar la llei d’igualtat, ja que “molts articles, com el referit a la paritat, alts càrrecs o sous, no s’estan portant a terme”.

Per altra banda, la diputada de Catalunya Si Que es Pot Gemma Lienas preguntarà al Govern durant la sessió de control sobre els motius pels quals no s’ha avaluat el programa d’intervenció integral contra la violència masclista, els resultats del qual haurien d’estar disponibles.

La pregunta respon “a l’alarma sobre l’escalada de la violència masclista” i pretén saber els resultats del pla per “poder prioritzar les mesures que hem d’adoptar”, ha assegurat la diputada. Així mateix, Lienas ha lamentat la falta de pressupost destinat a aquest àmbit i ha explicat que en la pròxima Comissió d’Igualtat el seu grup presentarà tres propostes de resolució per lluitar contra la violència masclista.

"Revindiquem el feminisme en la quotidianitat"

Unes hores més tard, a les set de la tarda la CUP, ha convocat una manifestació amb motiu del Dia Internacional de la Dona que es celebrarà tant a Barcelona com a altres punts del Països Catalans. La diputada Mireia Vehí ha recordat que “celebrem el 8 de març però reivindiquem la perspectiva feminista en la quotidianitat”.

Per això, des de la CUP proposen “posar les persones primer”, el que comportaria “assumir com una qüestió de primer ordre la lluita contra els feminicidis i que no es retalli més en la lluita contra la desigualtat”. També consideren que cal deixar d’”operar en una lògica de conciliació i anar a l’arrel i qüestionar la divisió sexual del treball”.

La CUP començarà en els pròxims dies una campanya en els municipis per posar “la vida al centre de les polítiques” el què, segons considera, també seria aplicable a “recuperar la sobirania i fer una aposta decidida per fer del feminisme un punt clau de les esquerres independentistes”.

Propostes contra la desigualtat de gènere

Com cada any, el PP enviarà un manifest en suport a les dones. En referència al Dia Internacional de la Dona, la diputada Andrea Levy es va manifestar aquest dimarts per reiterar “el compromís del PP de defensar la igualtat, els drets i la llibertat per totes aquelles dones que són sotmeses només pel simple fet de ser-ho”.

“La dona ha superat alguns obstacles, però no hi ha una vertadera igualtat en la promoció de la seva carrera professional”, ha reconegut Levy i ha defensat “els drets, igualtat i llibertat per totes les dones del món”.

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, també s’ha referit al respecte aquest dimarts en el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat en el marc de l’acte institucional del Dia Internacional de les dones. Puigdemont ha fet una crida “al 100% de la societat” per tal d’arribar a una “igualtat plena i efectiva entre homes i dones”.

Puigdemont s’ha referit també a la “creixent involució” en termes d’igualtat de gènere, en relació a les declaracions de l’eurodiputat polonès Janusz Korwin-Mikke, en què va afirmar a l’Eurocambra que les dones haurien de cobrar menys que els homes perquè són “més dèbils i menys intel·ligents”. “Catalunya no està disposada a contribuir a aquesta involució” ha sentenciat el president i ha afegit que “la nostra estratègia de país ha de promoure el canvi social”.

Des de Ciutadans, han aprofitat l’ocasió per reiterar la importància de “garantir una dotació pressupostaria per combatre la desigualtat de gènere en totes les institucions”. En aquest sentit, la diputada Noemí de la Calle ha reiterat la importància d’“augmentar el nombre d’agents del Mossos d’Esquadra destinats a casos de maltractament” i “augmentar les places en els centres d’acollida”.

Per altra banda, aquest dimarts la Mesa ha admès a tràmit la proposta de resolució del grup “sobre el masclisme a l’esport” en què es proposa, entre d’altres, “fer una campanya de sensibilització contra el sexisme a l’esport”.