El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha negat aquest dimecres que els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, “no són presos polítics” sinó “persones que estan sotmeses a l’imperi de la Llei” i que tenen “totes les garantís jurídiques i judicials”. Segons Méndez de Vigo, a l’Estat hi ha “separació de poders” i el poder judicial “és independent”.

“El govern [espanyol] no té res a veure amb això”, ha sentenciat. També ha assegurat que el vídeo ‘Help Catalonia’ d’Òmnium està “ple de falsedats”. “Volen posar de relleu una situació que no es dona a la pràctica”, ha sentenciat, i “pinten un país que no existeix”.

En una entrevista a RNE, Méndez de Vigo ha afirmat que els presidents de l’ANC i Òmnium”van impedir l’actuació de la policia” i “ningú a Espanya està per sobre de la llei”. Ha negat la consideració de presos polítics perquè “Espanya és un país de la UE que apareix a tots els rànquings de qualitat de la democràcia” i “abans d’ahir Espanya va obtenir suport de 180 països per ser a la comissió de Drets Humans de la ONU”. 

Méndez de Vigo també ha afirmat que el vídeo ‘Help Catalonia’ d'Òmium “és un vídeo de propaganda ple de falsedats”. “Volen posar de relleu una situació que no es dona a la pràctica”. “Aquesta visió de Catalunya com una gent meravellosa i que els dolents estan a l’altre cantó i reprimeixen és fals”, ha sentenciat.