Quatre dels detinguts han demanat l'habeas corpus, la figura jurídica que estableix que si la detenció ha estat desproporcionada i sense fonament queden en llibertat amb càrrecs.

Si s'accepta l'habeas corpus, els detinguts passen directament a declarar davant el jutge i s'estalvien les 72 hores a comissaria i l'interrogatori de la Guàrdia Civil.

Però el cas del referèndum és excepcional fins i tot en aquest sentit i el jutge que avui estava de guàrdia i que havia de resoldre aquest tràmit, és el mateix que ha admès a tràmit la querella, que ha ordenat els escorcolls i ordenat les detencions. I per aquest motiu els advocats l'han recusat. Han demanat que sigui un altre jutge, que amb objectivitat, resolgui l'habeas corpus.

Davant la recusació serà el jutge d'instrucció número 30, el següent en el llistat de guàrdies, qui haurà de resoldre l'habeas corpus. Si resolt a favor, els detinguts podran marxar a casa, amb càrrecs i a l'espera de declarar més endavant davant un jutge. Si resol en contra, hauran de tornar a comissaria i la Guàrdia Civil els haurà d'interrogar. Poques vegades els habeas corpus prosperen.

Els advocats de Josep Maria Jové, secretari general d'Economia i Hisenda, número dos del vicepresident Oriol Junqueras i cervell del referèndum; Josue Sallent Rivas (CTTI), i Lluís Salvador (secretari d'Hisenda) han argumentat l'habeas corpus en una vista preliminar i a l'espera que el jutge resolgui els han tornat a dur a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.

Estranyes coincidències

El capítol judicial està aturat en aquest punt, a l'espera que es trobi un jutge objectiu sobre aquest procés. Fonts de la defensa creuen que "no és casualitat" que avui José Antonio Ramírez, el jutge instructor del 13 i de tot el cas que investiga les declaracions de Santi Vidal, hagi estat avui per casualitat substituint el titular que havia de fer la guàrdia.

Sedició?

Els quatre detinguts que han demanat el tràmit són Josep Maria Jové, secretari general d'Economia i Hisenda, número dos del vicepresident Oriol Junqueras i cervell del referèndum; Josue Sallent Rivas (CTTI), Xavier Puig Farré (Exteriors) i Lluís Salvador (secretari d'Hisenda). Jové ha arribat el primer a la Ciutat de la Justícia.

A Sant Andreu de la Barca hi ha Xavier Puig Farré. La seva advocada, Eva Labarta, però, ha marxat cap els jutjats de Martorell quan li han comunicat que el seu habeas corpus es resoldrà a Martorell. Hi hauria més detinguts a Martorell però no n'han trascendit, encara, els noms.

El jutge els imputa tres delictes: Desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Però en l'ordre de detenció de la Guàrdia Civil consta el delicte de sedició, un delicte que si finalment el jutge acaba imputant, faria saltar el cas a l'Audiència Nacional que és qui té les competències. 

Detinguts en llibertat

Pel que fa als altres detinguts, Joan Ignasi Sánchez, assessor en matèria de comunicació, ha quedat en llibertat amb càrrecs després d'estar tot el dia detingut i present en els escorcolls. La policia s'ha endut de tres despatxos material informàtic divers. 

També han quedat en llibertat amb càrrecs David Franco, cap de desenvolupament de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i Comunicació, David Palanques, responsable de l'Oficina Tècnica de Projectes (CTTI) i Josep Ginesta, secretari general de treball.

Tots s'han acollit al seu dret a no declarar en dependències de la Guàrdia Civil i ara estan pendents de declarar davant el jutge.