La policia ha detingut els exalcaldes de l'Ametlla de Mar i d'Anglès, tots dos de CDC, en l'operació que ha engegat aquest matí simultàniament a vuit Ajuntaments de diferents punts de l'Estat espanyol, entre els quals hi ha Tortosa, Ascó, Vandellòs i l'Ametlla de Mar. Es tracta d'una peça de la investigació que fa dos anys està fent el jutge del Vendrell sobre el 3% arran d'una denúncia d'una exregidora d'ERC. 

A més dels exalcaldes detinguts, Andreu Martí i Josep Manel Bassols, hi ha 9 persones més arrestades. Són dos funcionaris, un d'ells de la Comunitat de Madrid, i 7 empresaris i directius de les empreses vinculades a la trama. 

La Guàrdia Civil ha fet simultàniament 48 escorcolls a 14 domicilis, 7 despatxos professionals, 12 societats mercantils i 8 en els Ajuntaments de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chincón; Trillo, a Guadalajara; i Tortosa, Ascó, Vandellós i l'Ametlla de Mar, a Tarragona.

L'operació investiga la suposada corrupció lligada amb contractes vinculats amb la consultoria Efial i el desviament de fons públics a empreses privades, segons ha explicat la Fiscalia General de l'Estat. Entre els consistoris sota sospita pels contractes suposadament adjudicats a dit es troba el de Girona. 

9 delictes en joc

Els detinguts haurien comès els delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públic, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. 

Haurien estat els mateixos regidors d'alguns dels ajuntaments qui haurien denunciat les presumptes irregularitats, segons el Ministeri Públic.

Buscant proves a Barcelona i Girona, entre d'altres

Els agents han fet 16 requeriments de documentació als Ajuntaments de: Barcelona, Llinars del Vallès i Masquefa (Barcelona), la Seu d'Urgell (Lleida), Calonge i Girona (Girona), Cambrils (Tarragona), Alaior i Sóller (Illes Balears), Velilla de San Antonio, Collado Villalba i Getafe (Madrid), Benicàssim (Castelló), Armilla (Granada) i Pals de la Frontera (Cadis).

Segons la Fiscalia General de l'Estat, estan buscant "expedients de contractació de diversos organismes i empreses que poguessin derivar en delictes contra l'Administració pública". 

El cas

L'any 2014 el jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell va començar a investigar l'adjudicació de diversos contractes de l'Ajuntament de Torredembarra a Efial Consultoria, SL. A partir d'aquesta investigació s'ha estirat el fil i s'ha trobat amb els casos que estaven sobre la taula dels jutjats de Tortosa, Gandesa i Reus. 

La investigació ha destapat l'existència d'una operació financera mitjançant la qual Efial Consultoria, SL va ser absorbida per una altra, CGI (Control de Gestió i Ingressos, SL), creant un entramat similar a la primera que va fer que l'activitat delictiva s'estengués fora de Catalunya.

Tant quan l'organització criminal va actuar sota el nom d'Efial Consultoria, com quan ho va fer com CGI, els investigats van construir una estructura paral·lela en els Ajuntaments per evitar en la seva actuació la tasca supervisora del secretari i interventor municipals. Al llarg de la investigació s'ha detectat la creació de la figura instrumental i fictícia de societats públiques (entitats públiques empresarials locals) mancades d'activitat específica, creant un entramat fraudulent pel qual es desvien fons públics municipals d'Ajuntaments a l'entitat pública i d'aquesta a la societat mercantil privada.

La consultoria Efial estaria vinculada presumptament a casos de corrupció en diversos ajuntaments, alguns d'ells en mans convergents, com seria el cas del de Girona, que va atorgar sis contractes a Efial durant el mandat com a alcalde de Carles Puigdemont, actual president de la Generalitat. La investigació arriba precisament just abans de la celebració del congrés de refundació de Convergència Democràtica de Catalunya, que se celebra aquest cap de setmana.

L'origen

Els escorcolls es duen a terme en el marc de l’operació Térmyca, iniciada a finals de juny del 2014 amb la detenció de l’alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué (CiU), pel cas d'un contracte del consistori suposadament aplicat a dit, denunciat per l'oposició pel pagament a Efial per informes de menys de 18.000 euros mensuals per evitar el concurs públic. En el marc de la mateixa operació es van escorcollar al seu moment les seus de CDC i la fundació CatDem.

El dispositiu policial ha estat ordenat pel jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell (Baix Penedès) i coordinat per la Fiscalia Anticorrupció. El cas ha saltat d'ajuntaments catalans a alguns de la resta d'Espanya, després que Efial fos absorbida fa mesos per la societat CGI, que ha estat contractada per diversos ens locals de diverses províncies espanyoles.

Antifrau va investigar el cas

Massagué va ser investigat per l’Oficina Antifrau de Catalunya, aleshores dirigida per Daniel de Alfonso, cessat la setmana passada arran de les converses amb el ministre Jorge Fernández Díaz amb la intenció de maquinar casos judicials contra líders del sobiranisme català. 

Efial ha efectuat treballs de consultoria amb els ajuntaments de Barcelona, ​​Mataró, la Seu d'Urgell, Rubí, l'Ametlla de Mar i Calonge, entre molts altres. Les seves especialitats estan relacionades amb l'urbanisme i la gestió pública.