Els Mossos d'Esquadra han detingut 3 dels 5 acusats de cremar les fotos del Rei Felip VI el passat 11 de setembre. L'última ha tingut lloc davant les càmeres. Dos mossos de paisà, un home i una dona, han arrestat quan Ivan Altimira acabava d'arribar a la seu del Districte de Sant Andreu a Barcelona, on col·labora amb la CUP. Altimira no era a Barcelona en el moment de les detencions d'aquest matí de Jordi Almiñana i Aitor Blanc.

Els Mossos d'Esquadra els han detingut a primera hora del matí després de rebre les ordres de detenció del jutge de l'Audiencia Nacional perquè el dimecres, 7 d'octubre, no es van presentar a la citació per declarar. Jordi Almiñana, és membre de l'esquerra independentista de Navàs (Berguedà) i treballador del consistori de la localitat, i Aitor Blanc regidor de SOM Gramenet Aitor Blanc.

Altimira ha arribat a la seu del districte de Sant Andreu amb el seu advocat pels volts de les dues del migdia. A la Plaça Orfila l'esperaven els diputats de la CUP Anna Gabriel, Eulàlia REguant i els regidors de l'Ajuntament Josep Garganté, Maria José Lecha i Maria Rovira, acompanyats d'un grup de cupaires. Tots l'han aplaudit quan ha arribat i després de fumar una cigarreta ha entrat a la seu del districte. Minuts després una agent de la Guàrdia Urbana ha entrat a l'edifici per avisar-lo que els mossos l'estaven esperant. Ivan Altimira ha sortit, i després que el grup de suport cridés "Ni rei, ni por" i de demanar les credencials als agents, s'ha dirigit cap al cotxe policial on ha pujat sense emmanillar. Els Mossos se l'han endut a Sant Andreu de la Barca, a la caserna de la Guàrdia Civil.

Just quan ha arribat a la plaça i ha criticat el paper d'avui dels Mossos: "La conselleria d'Interior ha de posicionar-se, ha de dir què està passant. Perquè s'enduen a persones que estaven fent un acte de llibertat d'expressió". "Creiem en la llibertat d'expressió. Nosaltres no tenim rei", ha conclòs.

Altimira estava amb la seva mare en el moment de la detenció, que li ha recomanat que fes cas als Mossos.

Falta una detenció

La policia catalana té ordre de detenir-los a tots. El jutge de l'Audiència Nacional ha ordenat que els traslladin tots a Madrid. Almiñana i Blanc estan citats demà a les 9 del matí.

Un dels acusats, Roger Santacana, estava amb el tercer dels detinguts, Ivan Altimira, a Sant Andreu quan l'ha vingut a buscar la policia, però no l'ha pogut detenir perquè no portava a sobre l'ordre de detenció. 

Santacana, que s'ha lliurat als Mossos d'Esquadra, quan els va vist ha acabat marxant amb el metro.

Els detinguts no passen per cap comissaria de Mossos si no és estrictament necessari per emplenar alguns dels tràmits. La policia catalana els porta directament a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, les instal·lacions centrals de la benemèrita a Catalunya, perquè des d'allà els portin directament a l'Audiència Nacional. 

Els cinc encausats estaven citats a declarar per videoconferència davant l'Audiència Nacional en diferents jutjats catalans –Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Manresa– el passat dimecres 7 però tots van desobeir. Avui ha arribat l'ordre de detenció. 

Navàs respon

L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha donat més detalls sobre la detenció d'Almiñana, que s'encarregava del programa de Garantia Juvenil de l'Ajuntament. Ha assegurat que ha estat detingut a les vuit del matí i que, posteriorment, ha pogut fer una trucada des de Martorell. Ara mateix, l'investigat està esperant la seva advocada. L'alcalde, de la CUP i que governa amb majoria absoluta, s'ha mostrat preocupat per l'estat del detingut i ha assegurat que no sap on és ara. "No sabem si el portaran a Madrid o què faran amb ell".

Sobre la detenció, la considera "impermissible perquè coarta la llibertat d'expressió". D'altra banda, el primer tinent d'alcalde de Navàs, Josep Casafont, ha demanat que la ciutadania es mobilitzi per Almiñana en una concentració de suport a la plaça de l'Ajuntament de Navàs avui a les 8 del vespre. "Cremar un paper no pot ser considerat un delicte", ha dit el regidor.

El preu de la desobediència

Els cinc investigats per cremar fotografies de Felip VI, tres d'ells vinculats a la CUP i un a Podem, sabien perfectament les conseqüències de desobeir si no acudien a declarar. El passat 2 de desembre van anunciar que plantarien el jutge de l'Audiència Nacional. Ivan Altimira, un dels investigats, va assegurar que cap dels cinc aniria a declarar, en una roda de premsa a la plaça del Rei de Barcelona i sota una pancarta que duia el lema "Ni Rei ni por. Desobeïm". I així va ser: el dia 7 de desembre, dia previst per a declarar, ningú va acudir a la cita requerida pel jutge Fernando Andreu. 

Davant aquest gest, l'Audiència Nacional ha decidit fer un pas més i ordenar la detenció dels investigats als Mossos d'Esquadra.

Injúries a la Corona

El passat 11 de setembre, diverses desenes de persones van cremar imatges del Rei i de la Constitució en una manifestació alternativa de l'esquerra independentista. La concentració, que demanava la desobediència del govern català, va concentrar entre dos i cinc mil persones.

D'entre les persones que van cremar fotografies del Rei, se'n van reconèixer finalment cinc. Aquests s'enfronten a un delicte d'injúries a la Corona.