La Fiscalia de Brussel·les ordenarà a la policia detenir el president Carles Puigdemont i els consellers abans de designar un jutge d'instrucció que els prengui declaració per decidir sobre les seves euroordres, segons han informat avui a Efe fonts del ministeri públic.

"Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d'un jutge", ha explicat la Fiscalia, que ha precisat que està en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre membres del govern desplaçats a Bèlgica: Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura).

Està previst, doncs, que el president i els consellers siguin detinguts les properes hores i tot seguit siguin portats davant d'un jutge, que decidirà si tramita l'euroordre de detenció i els entrega a l'Audiència Nacional. Segons la Fiscalia, fins que no siguin detinguts no s'establirà la jurisdicció de la causa i per tant no es pot assignar jutge.

Si bé han de ser detinguts, això no significa que hagin de ser emmanillats "si no presenten resistència ni risc de fuga", encara que sí que estaran, en qualsevol cas, "envoltats de policies", han afegit les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s'ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica.

Una vegada "els interessats siguin trobats i portats davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió" sobre les esmentades ordres europees de detenció i lliurament (OEDE), segons va explicar aquest dissabte la Fiscalia federal en un comunicat.

Quin és el procediment?

Una vegada estiguin detinguts, el jutge d'instrucció haurà de decidir si accepta o no la euroordre i, si ho fa, mantindrà els acusats a la presó preventiva o bé els deixarà en llibertat amb "certes condicions".

Si el jutge d'instrucció emet l'ordre de detenció, el cas "se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir en els 15 dies posteriors a l'emissió de l'euroordre" si aquesta es pot executar.

"Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació", que disposarà de 15 dies per prendre una decisió, ha afegit el ministeri fiscal.

El procediment d'entrega a Espanya, on els polítics catalans estan reclamats per l'Audiència Nacional, es pot allargar teòricament un total de 60 dies, i 30 dies addicionals en casos excepcionals.

La Fiscalia informarà sobre la situació del president i els consellers cap a les 14.00, hora local.