Un particular resident a Múrcia ha denunciat l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida per Sabadell), per haver permès l'ús de col·legis públics com a centres electorals en el referèndum de l'1 d'octubre. Així ho han confirmat fonts judicials que han indicat que el Jutjat d'Instrucció número 2 de Sabadell instrueix les diligències que es van incoar el passat 24 de novembre del 2017 per un presumpte delicte de desobediència.

En un comunicat, el batlle de la capital vallesana ha confirmat aquestes informacions i ha manifestat la seva "incredulitat". Serracant ha reafirmat el seu compromís de fer efectiu "el dret a l'autodeterminació". Alhora ha anunciat que compareixerà a la causa "per tenir coneixement de com evoluciona".

Segons han explicat fonts municipals, la demanada fa referència a diversos fets al voltant de la celebració del referèndum convocat pel Govern i les setmanes posteriors. "El jutge li ho ha comunicat a l'efecte del seu dret a defensa i no li atorga en cap cas la condició d'investigat", han apuntat aquestes fonts.

Requeriments a l'Ajuntament i la Generalitat

Les diligències que s'han iniciat es basen a requerir, tant a l'Ajuntament de Sabadell com a la Generalitat, que en un termini breu de temps informi el jutjat sobre quin organisme o autoritat té les competències dels col·legis públics de Sabadell i, en particular, qui és responsable d'ordenar la seva obertura o tancament, tant dins com fora de l'horari lectiu.

Alhora també s'ha establert demanar a l'Ajuntament de Sabadell que informi si va rebre la notificació de la providència del Tribunal Constitucional que admetia a tràmit la impugnació del decret 140/2017. Per últim, es requerirà a la delegació del govern espanyol de Barcelona que informi el jutjat si va notificar la citada providència a l'Ajuntament de Sabadell. 

Fonts municipals han apuntat que en l'escrit remès, el jutge posa en evidència que la denúncia "presenta imprecisions pel que fa als fets més greus". Així mateix, afirma que respecte d'altres fets "no es consideren constitutius de delicte".