El delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén, ha estat convidat pel diputat del partit independentista escocès (SNP), George Kerevan, per explicar la situació actual de Catalunya a un grup de diputats britànics. "Nosaltres el que fem és donar-los informació", ha explicat Marcén, "no els parlem d'independència, sinó d'un procés de referèndum", ha matisat. Segons Marcén, "no és que els diputats no entenguin què està passant a Catalunya, sinó que els falta informació", ha assegurat Marcén, afegint que el que "els sorprèn més" és "la falta d'una taula de negociació" amb l'Estat espanyol que permeti "arribar a un acord i celebrar un referèndum".

Durant la sessió, que va tenir lloc aquest dimarts en una de les sales de les comissions del Parlament de Westminster, el delegat de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda ha explicat des de "què està passant amb la presidenta del Parlament de Catalunya" fins a "la resistència per part de l'Estat espanyol a deixar votar els catalans". "Nosaltres el que fem és donar-los informació", ha dit Marcén, "no els parlem d'independència, sinó d'un procés de referèndum", ha matisat. "Els expliquem que volem fer un referèndum per veure quin futur volen els ciutadans per Catalunya", ha continuat, afegint que si el resultat del referèndum fos "un clar" a la independència, aleshores el Govern "activaria tot el que el Parlament demani".

Segons Marcén, "la tradició democràtica" dels britànics és "tan potent" que el que "sorprèn més" als diputats de Westminster és "la falta d'una taula de negociació" amb l'Estat espanyol que permeti "arribar a un acord i celebrar un referèndum". "El govern de Catalunya és un govern que és totalment democràtic i que explica les coses. I en totes les democràcies del món on anem sempre tenim les portes obertes", ha destacat Marcén, assegurant que el Govern està "obert a parlar amb tothom, quan calgui, com calgui i fins a l'últim minut per poder arribar a acords".

La relació amb l'SNP

La trobada de dimarts ha estat una petició del diputat de l'SNP, George Kerevan. Marcén ha qualificat la relació entre la delegació de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda i el partit independentista escocès de "molt bona" i ha augurat que "encara serà més bona en el futur". En aquest sentit, assegura que els parlamentaris de l'SNP "entenen què estem fent des de Catalunya i per descomptat donen suport al fet que hi hagi un govern, com és el govern català, que vol donar veu als ciutadans de Catalunya".