El delegat del Govern al País Basc, Carlos Urquijo, ha estat enxampat aquest dissabte comprant al top manta al centre històric de Bilbao, segons publica el diari Deia. Acompanyat de les seves dues filles i la seva dona, Urquijo va apropar-se a un venedor il·legal instal·lat al mig del carrer per comprar un CD.

En una imatge publicada pel mateix diari, es pot veure com el manter li ensenya el producte al delegat i a la família. La dona, interessada en un disc, treu de la bossa un bitllet de cinc euros i es disposa a pagar-l'hi.

Carlos Urquijo s’ha defensat considerant que aquesta qüestió forma part de la seva "vida privada", tal com ha afirmat en declaracions a Deia. Urquijo destaca que, en el moment dels fets, estava passejant amb la seva família "i no actuant com a delegat del Govern. El popular ha criticat la publicació d'aquesta informació, que "només busca fer mal personal i polític” i que considera un “atac”, cosa “indignant i una baixesa".

La reforma del Codi Penal aprovada el 2015 pel PP, el partit al qual pertany Urquijo, va convertir en delicte la venda ambulant de productes falsificats. Des de llavors, l'infractor s’enfronta a una pena de presó d'entre sis mesos i dos anys o fins i tot a la repatriació. Pel que fa al comprador, les multes depenen de l'ordenança de cada ajuntament o comunitat autònoma.