L’economia catalana és, a dia d’avui, “una de les més obertes i dinàmiques d’Europa”, però està ofegada pel dèficit fiscal, que representa una càrrega “molt elevada per a la societat i l’economia catalanes”. Com a resultat, el “bon comportament” de la nostra economia no queda reflectit en els ingressos de la Generalitat. Aquestes són les principals conclusions de “L’informe anual de l’economia catalana 2015”, elaborat pel Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

En un acte en què ha participat aquest divendres el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, el secretari d’Economia, Pere Aragonès, i la directora general d’Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas-Guix, s’ha fet balanç de l’economia catalana en el exercici passat, a més de plantejar reptes de futur.

A l’informe s’explica que el PIB català va pujar un 3,4% en el 2015, el creixement més alt des del 2007, i més del doble de la mitjana de la zona euro. La previsió per a aquest any, a més, també és positiva, ja que s’espera que torni a augmentar almenys un 2,9% més.

La recuperació de l’economia catalana és un fet, i no només depèn de la demanda interna. De fet, les exportacions hi han tingut un paper essencial, “com demostra el fet que entre el 2009 i el 2015 les vendes de béns a l’exterior han augmentat un 54% en valors corrents”. En relació amb el global espanyol, les exportacions de béns fetes des de Catalunya representen un 25,5% del total estatal.

L’informe del departament liderat per Junqueras posa de relleu la millora del saldo comercial amb l’estranger, que mentre l’any 2000 era deficitari, el 2015 ja va representar el superàvit del 5,5% del PIB. La indústria, que va pujar un 2,7% –davant de l’1,9% de la mitjana de l’Eurozona–, i el creixement de l’ocupació –-que arriba al 3,5% en el nombre d’afiliats a la seguretat Social–, són altres “fites importants” de l’economia catalana l’any 2015.

Reptes de futur

El Departament d’Economia també ha volgut fer una previsió del futur, que es preveu, en termes econòmics, incert en context internacional. Així, l’informe suggereix virar cap a una economia amb més valor afegit, en què la productivitat hi tingui una importància primordial.

La creació de “més i millor ocupació”, així com fomentar el “cercle virtuós entre internacionalització, innovació i productivitat”, són, per a l’equip de Junqueras, altres dels punts claus perquè l’economia catalana continuï creixent.