La defensa de Jordi Cuixart ha apel·lat contra la presó preventiva. L'advocada del president d'Òmnium Cultural, Marina Roig, va presentar aquest dissabte a la nit el recurs a la sala penal de l'Audiència Nacional per a demanar-ne l'alliberament. Rebatent l'acusació de sedició, el recurs presentat aporta material gràfic que demostra que el líder de l'entitat sobiranista va fer crides a la manifetació pacífica i  va demanar expressament respecte pels agents policials i l'aïllament de qualsevol conducta violenta. També rebat els suposats riscos que han justificat l'entrada a Soto del Real. 

El material aportat recorda que Cuixart va mediar per aconseguir que la Guàrdia Civil pogués sortir del departament d'Economia, i que ja des de primera hora del migdia va dir que la manifestació pacífica acabava a mitjanit, moment en el qual la va desconvocar megàfon en mà. També s'aporten proves sobre la multiplicitat d'entitats i organitzacions que van cridar a mobilitzar-se de forma pacífica aquell 20 de setembre, demostrant que va ser una concentració molt més àmplia i que no tenia per objectiu impedir els escorcolls, sinó simplement protestar.

El recurs presentat per la defensa del president d'Òmnium també rebat els "riscos" amb els quals la jutgessa justifica la mesura preventiva de presó. Per una banda, considera que el risc de fuga no està justificat: "El senyor Cuixart té feina i domicili conegut". De fet, és el criteri que fa servir la jutgessa de l'Audiència Nacional per deixar en llibertat el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Per altra banda, tampoc no hi veuen risc de destrucció de proves: "En la demanda de presó del fiscal, no ho va al·legar. Si el fiscal no ho diu, la jutgessa no pot al·legar aquesta possibilitat". Finalment, sobre el risc de reiteració de delicte, "la jutgessa no concreta a què es refereix".

Jordi Sànchez, que es troba a la mateixa presó madrilenya de Soto del Real, també va presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Nacional el passat divendres. En la mateixa línia, el text argumentava que "tant Sànchez com Cuixart van fer tot el possible perquè la concentración es desenvolupés de manera pacífica i sense impedir que la unitat de la policia judicial executés l'ordre d'entrada i escorcoll".