Francesc Homs ha estat gairebé dues hores declarant al Tribunal Suprem, a qui li ha fet constar que la prohibició de la consulta del 9-N del 2014 per part del Tribunal Constitucional "no era concreta i no determinava" exactament què s'havia de prohibir. L'exconseller de la Presidència s'ha agafat al fet que prohibir la consulta en la seva totalitat és paralitzar una acció de govern.

Homs ha explicat al jutge Andrés Palomo que en el context polític actual a Catalunya el procés era "imparable". El diputat només ha respost el magistrat i ho ha fet mentre anava fent el seu al·legat amb un alt to polític. I ha estat en el transcurs de la seva explicació i els matisos del jutge que Homs li ha dit: "Vostè no tergiversarà les meves paraules". Segons fonts judicials, el jutge buscava les contradiccions d'Homs en el seu relat.

 

Avui, per recomanació expressa dels seus advocats, Segi Blázquez i Eva Labarta, Homs no ha fet cap frase èpica. S'ha limitat a justificar el procés, a carregar contra el TC per la inconcreció en la seva prohibició i contra la Fiscalia per fer el joc al govern espanyol i presentar la querella contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau que també l'ha acabat portant a ell davant el Suprem.

La declaració d'Homs s'ha gravat només en àudio, no s'ha fet vídeo. Els seus advocats esperaran a rebre la transcripció i després demanaran que s'arxivi la causa. 

L'exconseller de la Presidència està imputat per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Els tres delictes impliquen inhabilitació de càrrec públic i pena de presó. Però és probable que el jutge, igual que va passar amb Mas, Ortega i Rigau, retiri el delicte de malversació de fons públics, que és el que evitaria que Homs acabés entre reixes.

Les disculpes del jutge

La declaració de Francesc Homs ha començat amb les disculpes del jutge. L'exconseller de la presidència va rebre la citació per declarar al Suprem amb un escrit on se l'alertava que en el cas de no presentar-se, se'l detindria.

Fonts judicials han explicat que el jutge ha admès que es va equivocar i que aquest tractament no correspon per a un aforat. El jutge ha estat durant tota la declaració "molt correcte" i en alguns moments se li ha escapat algun somriure davant la locució d'Homs, segons les mateixes fonts. 

La Fiscalia treu pit

Francesc Homs s'ha dirigit directament a la Fiscalia durant el seu al·legat qüestionant la seva independència judicial i l'ha qualificat de "peculiar". I és que Homs ha recordat en mig de la declaració que els fiscals catalans no estaven d'acord en presentar la querella i que això va provocar la irrupció del Fiscal General de l'Estat, en aquell moment, Eduardo Torres Dulce, que va tirar pel dret.

De fet, Homs, ha explicat després en roda de premsa que "la Fiscalia en la qüestió catalana actua al servei els interessos partidistes del PP".

La querella va dividir els fiscals catalans i va obligar a convocar una Junta General Fiscal, que feia deu anys que no es feia, per forçar la presentació que va obrir la causa contra la cúpula del govern de la Generalitat.

El fiscal Jaime Moreno ha tret pit davant les acusacions i ha exposat que el Ministeri Públic actua segons "impera la llei sense cap tipus d'indicacions polítiques".

Francesc Homs no ha volgut respondre cap pregunta del Ministeri Públic, tal com ja havia avançat El Nacional. I el Fiscal ha descartat fer tota la bateria de preguntes, encara que sabés que no obtindria resposta com passa algunes vegades.