Com ja va passar la setmana passada, els alcaldes del PDeCAT i ERC citats a declarar per la Fiscalia per donar suport al Govern de la Generalitat per celebrar el referèndum hi compareixen però s'acullen al dret de no declarar.

Avui hi han comparegut els alcaldes d'Arenys de Mar i d'Arenys de Munt, Montcada i Reixac, Deltebre i la Ràpita.

Aquesta tarda està citat l'alcalde de Tortosa, que com que és diputat al Congrés, ha de comparèixer a la Fiscalia del Tribunal Suprem per la seva condició d'aforat. Ferran Bel ha lamentat que la citació no se li hagi fet arribar oficialment i n'hagi estat informat per la premsa. Abans de marxar a Madrid, a quarts de nou, unes 200 persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament de Tortosa per acomiadar-lo entre llargs aplaudiments i moltes mostres de suport.

Els Arenys

Els alcaldes d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, i Arenys de Munt, Joan Rabasseda, –tots dos d'ERC–, s'han negat a declarar aquest dilluns davant el fiscal de Mataró, que els citava en el marc de la investigació oberta pel fiscal general de l'Estat contra més de 750 alcaldes que han donat suport al referèndum. Consideren que el procés judicial que s'ha engegat arran de la convocatòria de l'1-O és "inaudit" i "esperpèntic".

Els dos alcaldes, els primers de la comarca del Maresme que passen pels jutjats per aquest cas, han rebut l'escalf de prop de 300 persones que s'han concentrat davant els jutjats de Mataró. Tots dos han valorat molt positivament la resposta "impressionant" de la gent, que els trasllada "energia positiva" i "bones vibracions" per afrontar aquests moments difícils.

Montcada i Reixac

L'alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ICV), s'ha acollit al dret a no declarar en la compareixença davant el fiscal per haver col·laborat en l'organització de l'1-O. Així ho ha explicat la batllessa a la sortida del jutjat de Cerdanyola del Vallès, on ha arribat acompanyada de mig centenar de persones, entre ells el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, i el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell. Els manifestants han esperat més de mitja hora a la porta de l'edifici cantant "no estàs sola" i "votarem".

Campos ha lamentat la "intimidació" que el govern de l'Estat està exercint sobre els alcaldes catalans i ha advertit que tot i que no comparteix el "full de ruta" de la Generalitat, complirà amb la seva obligació de "vetllar pels drets i les llibertats" dels habitants de Montcada i Reixac.

Deltebre

L'alcalde de Deltebre (Baix Ebre), Lluís Soler (PDeCAT), tampoc ha declarat aquest dilluns davant del fiscal de Tarragona per donar suport a l'1-O. Soler, que ha estat acompanyat per més d'un centenar de persones que han vingut en dos autocars des del cor del Delta, ha assegurat que el tracte del fiscal ha estat cordial i ha explicat que ha fet constar que el ministeri públic s'està "extralimitant" en les seves funcions per iniciar una via judicial quan ja n'hi ha una d'oberta. Preguntat per una declaració unilateral d'independència (DUI), Soler ha assegurat que no es pot descartar com una de les alternatives si no es pot celebrar el referèndum de l'1-O. "Nosaltres volem legitimar a través de les urnes la voluntat del poble a dir si vol ser independent o no, i si no podem tenir la veu del poble a través dels vots hi ha altres vies i la DUI n'és una", ha declarat.

A la sortida de la seva declaració a Fiscalia, Soler ha assegurat que les citacions d'alcaldes formen part d'un "espectacle mediàtic que s'instrumentalitza a través de les forces de seguretat i el poder judicial". 

La Ràpita

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), Josep Caparrós (ERC), s'ha acollit al dret a no declarar davant la Fiscalia de Tarragona, on havia estat citat aquest dilluns a les deu del matí. Caparrós, que ha estat acompanyat per 150 persones que han vingut en dos autocars i cotxes particulars, ha assegurat que l'interrogatori ha estat cordial i que s'ha pogut expressar sense cap problema en català. Després de mitja hora, ha sortit de l'edifici de l'Audiència aclamat amb crits de "votarem", "no estàs sol" i "independència", i ha fet una crida a mantenir la mobilització al carrer per defensar l'1 d'octubre i la democràcia.

"El més important és que la ciutadania surti al carrer, no ho podem fer sols les institucions, els alcaldes, ni el Govern, només ho aconseguirem si la ciutadania aguanta al carrer i defensa els seus interessos", ha manifestat.