Debat de candidats a TV3 i Catalunya Ràdio amb pregunta del milió i resposta al vent, com cantava Dylan. Com ho fareu, Xavi? Com ho fem? Amb qui? Quan? Un i altre cop el candidat d’ERC al 26-J, Gabriel Rufián va inquirir directament el seu rival d’En Comú Podem, Xavier Domènech, perquè aclarís en quines condicions es realitzaria el referèndum sobre l’encaix o no de Catalunya a Espanya que prometen Podemos i les confluències. I un i altre cop, el dels comuns va assegurar que es tracta de guanyar al PP per construir el govern que ha de fer el referèndum –tres condicions, per aquest ordre– i un i altre cop va evitar aclarir, com Pablo Iglesias, si el referèndum continua sent una línia vermella en una hipotètica negociació d’investidura.

Va ser aquest diumenge en el debat de candidats moderat –i dirigit– per la periodista Mònica Terribas i, en concret, en el tram final, on es va demanar als caps de llista per Madrid que exposessin els seus plans sobre quin tipus d’Estat volen per a Catalunya. A més de Domènech i Rufián hi van participar el candidat del PP, el ministre de l’Interior en funcions Jorge Fernández, el candidat de CDC, Francesc Homs, la del PSC, Meritxell Batet i el de C’s, Juan Carlos Girauta. El to va ser en general correcte i propositiu durant les gairebé dues hores i mitja que va durar el debat.

Malgrat tractar-se d’un debat de candidats catalans, el cert és que la dinàmica estatal –la pugna cada cop més oberta entre el PP i Podemos i les seves confluències, un cop confirmat el sorpasso al PSOE en totes les enquestes– es va imposar en molts moments. Tant Domènech com Fernández van polaritzar les crítiques de la resta dels rivals, singularment en les polítiques econòmiques i socials i en la qüestió catalana, tot i que la resta no van fer precisament de convidats de pedra.

Article 92 de la Constitució

Domènech va concentrar els atacs de Rufián i Homs sobre la viabilitat del referèndum i es va defensar invocant l’article 92 de la Constitució com a via més ràpida perquè Catalunya es pronunciï. Rufián -que va guanyar solidesa en comparació amb la seva estrena al debat del 27S- li va posar sobre la taula els esculls a la vista (“el PP de Rajoy, l’Ibez 35 d’Albert Rivera, el PSOE de Susana Díaz...”) “La nostra única línia vermella és la sobirania plena del poble de Catalunya, va tancar Rufián.

Comissió del referèndum

Homs va comparar les propostes dels comuns amb les del PSOE d’anys enrere: “sembla que tot s’acabi amb fer fora el PP del Govern” (“l’apoyaré” de Zapatero va sobrevolar el plató). El candidat de CDC va plantejar que es creï una comissió específica sobre el referèndum al nou Congrés. Abans va tenir una forta enganxada amb Fernández a propòsit de la consulta del 9-N -per la qual està imputat- i la independència real dels tribunals espanyols. “M’agradaria no estar aforat perquè tinc les de perdre en el Suprem tal i com està configurat”, va afirmar Homs, el que va  generar el moment potser més tens de la nit, en un debat, en general, equilibrat i de força bon to.

Espanya no es trencarà

“Aquí només parlen els independentistes” es va queixar -ho va fer més d’una vegada- un Jorge Fernández que va aguantar bé les escomeses de tota la resta sobre la crisi i les desigualtats i la qüestió dels refugiats, en la qual va insistir que Espanya no n’ha acollit més per qüestions de seguretat (possible infiltració de gihadistes). El ministre va ironitzar que el procés hom ha trencat tot, des de CiU a la CUP, menys Espanya –“el que no es trencarà és Espanya”- i va prometre reforma del finançament el 2017. Sí que va acceptar reformar la Constitució, però no per “acontentar els independentistes”. “Només es reforma el que es vol cosnervar, sinó s’enderroca”, va advertir.

El referèndum de Batet...

Batet, que s’estrenava al debat, va defensar amb fermesa, com una opositora amb la lliçó ben apresa, i sense perdre mai el somriure, la proposta de referèndum dels socialistes: no pas d’independència -la mateixa Terribas la va forçar a l’aclariment- sinó de reforma federal de la Constitució.

...i la reforma Girauta

Girauta, un pèl més desdibuixat que la resta -els debats electorals a TV3 no són exactament una tertúlia- va donar per “fracassat” el procés, va titllar de “enganyifa” el full de ruta independentista i també va proposar reformar la Constitució. Entre d’altres coses, per clarificar a qui correspon cada competència. Tot un avís -suau- sobre els riscos d’obrir un meló que el dia que s’obri serà ja de pedra.