A la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona s'hi ha presentat avui el projecte de Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC). Es tracta d'una iniciativa per intentar que la participació ciutadana sigui clau en el futur del país. En base al principi: "El moment més important d'una nació és el del seu naixement", aposten perquè tots els ciutadans ajudin a pronunciar-se sobre el model de país que volen mitjançant una dinàmica "oberta, transparent i inclusiva". D'aquesta forma, argumenten, el procés constituent es pot convertir en una eina per millorar la vida dels ciutadans de Catalunya, en tots els aspectes: econòmic, polític, sanitari...

Reinicia Catalunya

Aquest acte ha estat organitzat per Reinicia Catalunya, una plataforma que es planteja la necessitat de "reiniciar el país: pensar-ho tot de nou" (com assegura Jaume López, portaveu de Reinicia). Van crear-la, fa un any i mig, quatre persones, i avui agrupa 14 entitats, entre les que hi figuren l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural i Procés Constituent, però també d'altres grups de petita dimensió amb objectius sectorials. La pretensió de Reinicia Catalunya és mobilitzar a la societat catalana perquè s'involucri en el procés constituent. De moment, avui, a l'acte d'obertura, hi havia 280 persones, en representació de més de 100 entitats.

La mecànica

"Avui comença tot", ha assegurat Isabel-Helena Martí, de Reinicia. La reunió d'avui es presentava com una primera presa de contacte per sumar voluntats i organitzar el debat sobre el procés constituent. Reinicia ha proposat una via per a la CCCC, però ha insistit que el seu projecte és tan sols una proposta que es podrà modificar en funció dels debats que avui s'enceten (fins i tot estan disposats a canviar el nom de l'organització). Per tal que el debat sobre el model de país no quedi limitat als membres de partits polítics, Reinicia proposa obrir més d'un centenar de Convencions Territorials i una quinzena d'Àmbits Temàtics, per discutir aspectes com la Justícia, el Benestar o el Medi ambient. Avui s'han iniciat les discussions dels diferents àmbits temàtics.

A la islandesa o a la veneçolana?

Reinicia creu que no n'hi ha prou amb avançar, sinó que el tema clau és veure què es decideix i com es fa. Per això ha estudiat els processos constituents recents, com els de Bolívia, Veneçuela o Islàndia. En qualsevol cas, ha apuntat que als països on hi ha hagut participació directa de la ciutadania en el procés d'elaboració de la constitució, també hi ha hagut participació molt alta en el referèndum. L'objectiu final de Reinicia és que hi hagi debats sobre la Constitució a totes les comarques, a totes les poblacions, a totes les facultats... De moment s'ha presentat la iniciativa La Marxa Som, quatre columnes que travessaran Catalunya a peu i que portaran a moltes localitats el debat sobre la constitució catalana als mesos de juny i juliol.

Un procés obert a tots

A desgrat que bona part dels assistents procedien de cercles sobiranistes, els organitzadors han apuntat que l'èxit de la iniciativa depenia de què fos capaç de sumar opinions, també, de ciutadans d'altres sensibilitats. Hi ha una voluntat de "no prefigurar cap debat ni cap resultat. No donar res per fet. Pensar-nos conjuntament, com un sol poble, com sempre hem fet", ha apuntat Jaume López, qui ha dit que aquest havia de ser el procés "de tots".

Els partits, al marge

Entre els assistents, pocs líders polítics: Teresa Forcades, Antonio Baños, Lluís Rabell, algunes figures de segona fila d'Esquerra Republicana... L'objectiu de Reinicia és, sens dubte, portar el procés constituent al carrer i no deixar que sigui monopolitzat pels partits polítics. Han deixat ben clar que la gent ha de pronunciar-se "sense mediacions de partits ni de moviments polítics". Reinicia ha demanat aportacions als presents, ja que el seu objectiu és l'autosuficiència econòmica: "Volem automantenir-nos i no dependre de ningú". Reinicia es nega a deixar tot el pes del procés al Parlament.