L'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, ha posat sobre la taula la possibilitat de convocar una vaga general com a resposta al Govern de l'Estat per les actuacions judicials i policials dutes a terme. "És l'única via", ha dit en l'acte central pel referèndum d'Universitats per la República, que ha tingut lloc aquest dijous en la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) al qual han assistit prop de 2.000 estudiants, segons fonts universitàries.

Fernàndez ha assegurat que la societat "té la il·lusió i els carrers sempre seran seus", ha afirmat no tenir por, ja que assegura que l'únic que tem és no conquerir la llibertat que el poble de Catalunya mereix.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat de Podem, Joan Giner, que ha reivindicat una vaga "solidària i fraterna, parant-lo tot" perquè s'enviï el missatge al president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, que la població catalana no té por.

Operatiu a la seu de la CUP

Fernández ha carregat contra l'operatiu d'aquest dimecres de la Policia Nacional a la seu de la CUP, a Barcelona, avisant que "només l'obre i la tanca la nostra gent".

A més, ha aplaudit la decisió dels estibadors de Barcelona que aquest dijous, en assemblea, han decidit no operar el vaixell que allotja a forces i cossos de l'Estat en defensa dels drets civils, tal com han anunciat.

Per la seva part, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha recordat que l'organisme que presideix explica amb més de 800 ajuntaments, dels 947 que el conformen, que fan costat al referèndum, "és una força molt important compromesa". Lloveras ha dit que el camí iniciat per Catalunya no té "res en contra dels espanyols sinó de la seva organització política".

Crida a la calma

L'eurodiputat d'ERC, Josep Maria Terricabras, ha demanat que es continuï amb el to "pacífic" en les protestes i ha criticat el bloqueig dels comptes catalans per part del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Lloveras, Fernàndez, Giner i Terricabras han estat alguns dels polítics que han participat en aquesta activitat organitzada per la plataforma universitària, Univeristat per la República, que s'ha completat amb altres actes com castells i actuacions musicals.