El ministre espanyol d’Exteriors Alfonso Dastis ha assegurat aquest dilluns que creu que la Unió Europea (UE) donaria suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per part del govern estatal. “És l’aplicació de l’ordenament jurídic”, ha subratllat preguntat per si la UE hi donaria suport.

A més, Dastis ha afirmat que el govern espanyol continuarà actuant de manera “proporcionada, amb precaució i amb serenitat”, tot i que ha assenyalat que no poden “permetre” a Catalunya continuar mantenint aquesta “il·legalitat i rebel·lió” contra l’ordre constitucional. En la mateixa línia, el ministre d’Exteriors també ha indicat que ha mantingut algunes converses “als marges” sobre Catalunya amb els seus homòlegs.

Segons ha declarat als periodistes, durant la trobada de ministres europeus d'aquest dilluns a Luxemburg ha mantingut converses sobre Catalunya "al marge" de la reunió amb el britànic Boris Johnson i Jean-Yves Le Drian. “És lògic que la gent pregunti com està la situació”, ha explicat.

Respecte a la propera cimera europea, Dastis no "creu" que hi hagi un debat sobre la situació de Catalunya. Amb tot, en cas que aquest es produís, ha negat estar “preocupat”, ja que està “convençut” que tant les institucions de la Unió Europea com els seus “socis” “defensen” l’estat de dret i els valors de la Unió.