"Els referèndums són una arma d'elecció dels dictadors". Així ho ha assegurat el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, en una entrevista a Bloomberg realitzada a Nova York, on també ha manifestat que els independentistes utilitzen "actituds nazis" per intimidar els alcaldes que no volen cedir locals per l'1-O, en referència als cartells d'Arran

El ministre, que també ha volgut deixar clar que el referèndum de l'1 d'octubre no es farà, ha criticat els independentistes per "voler fer creure que estan al costat de la democràcia", quan, a parer seu, no és així. "Els referèndums no són equiparables a la democràcia", ha assegurat tot recordant que en l'època del dictador Franco també se'n van celebrar dos i no era una democràcia. "Crec que els referèndums són una arma d'elecció dels dictadors", ha afegit.

En la mateixa entrevista, també ha titllat els independentistes de tenir "actituds nazis" per pressionar als alcaldes que no volen participar en l'1-O cedint locals i assenyalant-los en cartells, en referència al polèmic cartell d'Arran a Lleida. "Això no és una cosa que es faci en democràcia", ha remarcat.  

A preguntes de les periodistes sobre què passarà el dia 2 d'octubre i les conseqüències que pot tenir la preparació del referèndum, Dastis ha assegurat que el govern espanyol "no posarà ningú a la presó, en tot cas ho faran els tribunals". Tot i això, ha assegurat que el govern espanyol no vol arribar a aquest punt: "No necessàriament volem això".