El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, ha admès aquest dimecres a la Comissió Mixta per la UE que ha tingut lloc al Congrés que durant la seva etapa com a representant permanent de l’Estat davant la Unió Europea va fer gestions per combatre el procés independentista a l’exterior.

Dastis ha explicat que aquestes gestions eren fruit de les instruccions que els ambaixadors rebien després de les reunions de coordinació que tenien lloc cada setmana al Ministeri d’Exteriors sota la batuta del seu predecessor, José Manuel García-Margallo.

“Jo mateix, i ho reconec, he fet gestions, però gestions en el sentit d’explicar quina és la situació jurídica i política a Espanya i parlar amb els nostres interlocutors per contrarestar una campanya a l’exterior que moltes vegades no representava correctament el que passava a Espanya políticament i per descomptat tampoc l’ordre jurídic i institucional espanyol”, ha admès.

“Jo no crec que hi hagi res per avergonyir-se quan els nostres representants a l’exterior han fet gestions en aquest sentit”, afegia.

Dastis ha respost així a una pregunta de la senadora d’ERC Laura Castel Fort, que li ha demanat que expliqui l’ofensiva diplomàtica que el Ministeri va dur a terme “contra una part del propi Estat espanyol” i “finançada amb recursos públics”. 

Castel ha recordat les declaracions que el seu predecessor al càrrec, José Manuel García-Margallo, va fer al programa ‘El cascabel’ de 13 TV, on va posar de manifest l’ofensiva, així com les reunions que se celebraven cada setmana per combatre el procés independentista i els "favors" que segons va assegurar l’Estat deu a tercers països per assegurar declaracions contràries al procés. 

Instruccions als ambaixadors

El ministre ha recordat que durant el mandat de Margallo ell estava a Brussel·les, no a Espanya, i tot i que ha admès que existeixen reunions ha assegurat que no creu que estiguin “dedicades exclusivament i regularment a un tema com el de Catalunya”.  En tot cas ha admès que existeix la possibilitat que “a les reunions de coordinació que es fan cada setmana es pugui abordar aquest tema i es donin instruccions als ambaixadors perquè facin gestions”. 

Dastis, per contra, ha afirmat que no té coneixement que el seu departament demanés cap favor a tercers països a canvi de manifestacions contràries a la independència de Catalunya. “A mi no em consta que estiguem en deute amb ningú, ni que haguem promès res”, ha sentenciat.