Mentre la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa, atiava el foc per la prohibició d'exhibir estelades durant la final de la Copa del Rei, el president en funcions, Mariano Rajoy, es mantenia en la tònica immobilista habitual. L'actitud de Rajoy de rentar-se les mans i considerar que no és "competència" seva manifestar-se pel fet, ha contrastat durant tota la jornada davant l'allau de reaccions dels diversos partits polítics, tant del propi, com dels rivals. També, ja que ella és encarregada d'una institució que, efectivament, depèn del Ministeri d'Administracions Públiques, i en última instància, de l'Executiu i de l'Estat espanyol.

El principal argument de Dancausa, com havia explicat dimecres i dijous ha reiterat, és que la bandera és "il·legal, aliena a l'esport i pot provocar un conflicte a l'Estadi". El gest de la delegada ha tingut suport de dos ministres en funcions, Rafael Catalá, de Justícia, i José Manuel García Margallo, d'Exteriors, qui ha considerat "perfecte" el vet. També ha comptat amb el beneplàcit del diputat del Partit Popular, Rafael Hernando, per qui la "decisió era "prudent" perquè la bandera "ofèn".

Tanmateix, la justificació ha establert una divisió d'opinions en el PP i Ciutadans, que es caracteritzen per defensar amb vehemència la unitat d'Espanya, però que han discrepat en les seus de Catalunya i Madrid, malgrat les dues formacions acostumen a tenir una sola línia argumental. 

Diferències a Catalunya i Madrid

El líder del PP català, Xavier García Albiol, s'ha desmarcat de la direcció estatal, indicant que no compartia la decisió. A parer d'Albiol, s'estaria fent emergir un problema que no existeix, malgrat que ell estava “tip” de veure estelades “fins a la sopa”, ha bromejat. S'ha sumat al líder del PP català el portaveu a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, qui ha sentenciat: “Ni prohibir estelades a Madrid ni amagar la bandera espanyola a Catalunya”, com a gest de pluralitat política, obviant el clam de la direcció.

Disputes sobre l'opinió pel fet s'han generat també a C's. El seu president, Albert Rivera, ha considerat que un camp de futbol era per "veure esport" i no un Parlament, al·legant que ell tampoc n'hi portaria una de C's i que, per tant, ningú n'havia de portar cap altra, ja que la UEFA "les havia prohibit un cop", ha considerat, rotundament. 

Però el diputat de la formació taronja, Carlos Carrizosa, s'ha alineat amb el seu rival, Albiol, potser sense conèixer l'argumentari oficial de C's. Carrizosa no ha volgut entrar-hi de ple, però ha explicat que era un debat "artificial" el de les estelades, i que no eren un símbol "agressiu". Alhora, el portaveu descartava que pogués haver-hi intencionalitat política per part de Dancausa en la prohibició.

Iglesias i Sánchez, a favor

No s'hauran entès per a la formació dels pactes en l'àmbit estatal, però el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podemos, Pablo Iglesias, comparteixen la mateixa opinió pel que fa a l'exhibició de símbols, i en el concepte de la llibertat d'expressió als camps de futbol, concretament, al partit de diumenge a la capital de l'Estat.

 A parer de Sánchez, no seria adequat prohibir les estelades, malgrat que no s'estigui d'acord amb el full de ruta i el procés d'independència. “Vull dir sobre aquesta falsa polèmica de les banderes que, malgrat que no comparteixo el seu significat, la seva prohibició no és el camí, i que un foc no s'apaga tirant més gasolina", ha expressat el socialista. El de Ferraz ha aprofitat per carregar contra el Rajoy, a qui ha acusat "d'agitar les banderes" per no parlar de la multa que la Unió Europea vol posar a Espanya, pels incompliments dels objectius de dèficit públic.

Pablo Iglesias ha estat menys diplomàtic, i ha titllat de "ridícula" i "autoritària" la prohibició que s'exhibeixi el símbol a l'estadi Vicente Calderón. "En una democràcia no es pot impedir que algú porti una bandera perquè expressa un sentiment", ha argumentat el podemista, erigint-se defensor de la llibertat d'expressió "i el sentit comú".

Puigdemont i Colau

El gest de Rajoy de rentar-se les mans mentre Dancausa atiava el foc també ha resultat flagrant per a certs sectors de l'opinió pública, ja que ella és encarregada d'una institució que, efectivament, depèn del Ministeri d'Administracions Públiques, i en última instància, de l'Estat. Així mateix, ha contrastat profundament amb l'actitud del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa, Ada Colau, que com Rajoy, ocupen càrrecs polítics de primera línia, però han decidit no assistir al partit, en senyal de protesta.

En conèixer la notícia, alguns mitjans se n'han fet ressò. Aleshores, la delegada del Govern ha retuitejat una piulada de l'escriptor i periodista Antonio Burgos, on insinuava que "pitjor" per a Puigdemont si es perdia la final entre el Barça i el Sevilla. El gest de la delegada semblava aprovar la piulada de Burgos, obviant que ella ocupa un càrrec institucional.

Sentències al Tribunal

Mentre Rajoy continua pensant que no és "competència" seva opinar sobre aquestes qüestions, tothom ho ha fet, inclosa l'Empar Moliner, i la premsa internacional, ara la situació ja està en mans dels tribunals. El Futbol Club Barcelona ha recorregut l'ordre de Dancausa, com també ho han fet l'associació Drets, Òmnium, ANC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes.

La resposta haurà d'arribar segurament divendres, però tot apunta que la comunicació immediata tindrà lloc després del Consell de Ministres amb la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que per a tals qüestions acostuma a donar més la cara que Rajoy.