Els cinc cupaires detinguts per no presentar-se als jutjats després de cremar fotos del Rei la passada Diada han quedat en llibertat amb càrrecs, després d'acollir-se al dret de no declarar a l'Audiència Nacional, aquest dimarts a Madrid. Segons ha explicat l'advocat de dos dels implicats, Eduard Cáliz, els cinc acusats han dit al jutge que no parlarien, ja que es tracta d’un tribunal que no reconeixen. Aquests denuncien que es tracta d’un “judici polític que ataca la llibertat d’expressió”, i han defensat que tot plegat seria una “violació de la sobirania del poble i els Països Catalans”.

Si prossegueix el cas, els cinc membres de la CUP s'enfrontaran a penes que van des d'una multa fins a dos anys de presó per càrrecs d'injúries a la Corona. El jutge Fernando Andreu no n'ha imposat mesures cautelars als detinguts, i ara la decisió d'arxivar el cas o bé enviar-los a judici dependrà de la decisió del magistrat i el fiscal. Per ara, els 5 podran tornar a casa, després de ser rebuts entre aplaudiments per familiars, amics i membres de la CUP a la sortida de l'Audiència Nacional. Els crits de "Ni Rei, ni por, Jané dimissió" han estat constants, a més de les pancartes d'Arran.

A la sortida del jutjat ha declarat davant dels mitjans de comunicació Aitor Blanc. Aquest ha relatat el procediment pel qual havia arribat fins a Madrid: primer van passar la nit a Sant Andreu, a la caserna de la Guàrdia Civil. Més tard, aquest matí han estat traslladats a la capital espanyola, i la Policia els ha dut fins al Tribunal. En opinió de Blanc, aquesta ha estat "una operació orquestrada pels Mossos i la Guàrdia Civil". Així les coses, ha afirmat que s'havien personat per dir que estaven en el seu dret de no declarar, i que l'Audiència era "hereva del Tribunal d'Ordre Públic (TOP) franquista".