La CUP donarà suport a la qüestió de confiança del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, però ja ha avisat que això no implica el suport als pressupostos del Govern. “Votar aquesta confiança no els dóna carta blanca per aprovar uns pressupostos”, ha sentenciat la seva portaveu al Parlament, Anna Gabriel.

Aquesta decisió s’anuncia després que ahir el president vinculés directament el suport a la qüestió i als pressupostos, assegurant que qui no tingués intenció d’aprovar-los avui no li atorgués la confiança.

Gabriel ha matisat que no rebutgen "d’entrada" la possibilitat de donar suport als comptes, però que no els votaran abans de veure’ls. També ha posat condicions de com han de ser per obtenir el seu suport i s’ha negat a donar el sí a uns comptes com els que ja van rebutjar al mes de juny.

Anna Gabriel, en un dels passadissos de la cambra / Sergi Alcàzar

Gabriel ha demanat uns pressupostos socials, basats en la redistribució de la que riquesa, fets per a les majories i que “no beneficiïn ni protegeixin els interessos de les elits, moltes d'elles corruptes”. Ha defensat fer ús dels pressupostos com “una eina per guanyar el referèndum” associant la independència a un projecte de progrés i no només a “un canvi de banderes”.

Pel que fa a la confiança amb el president, la portaveu de la CUP ha destacat que “entre dos grups antagònics, la confiança no és unidireccional”. Segons Gabriel, “és d’anada, de tornada i s’ha de construir”, ja que no comparteixen la visió de la societat ni la forma d’organitzar-ne els recursos.

La via pactada és inexistent

Des de la CUP, donen per fet que no hi haurà una via pactada amb l’Estat espanyol per celebrar un referèndum d’independència. “De ser-hi, ja estaríem negociant la data”, ha sentenciat Gabriel, que ha insistit en l’opció d’un referèndum unilateral.

Gabriel ha anat un pas més enllà i ha concretat que aquesta consulta “no pot ser partidista” i hauria de preguntar els ciutadans si volen que Catalunya esdevingui un Estat independent amb una resposta binària de sí o no.

Per aconseguir-ho, ha animat el Govern a organitzar aquest referèndum “fins les últimes conseqüències” i amb determinació. “Estem disposades a la unilateralitat i a la desobediència”, s’ha ofert Gabriel, que ha carregat contra les “burles i ridiculitzacions” a les quals han estat sotmesos per “voler exercir la radicalitat democràtica”.

Fins al final

Puigdemont ha demanat a la CUP que no afegeixi obstacles a dins perquè “ja en trobarem molts a fora”. Així, ha animat a “fer un esforç i posar-se les piles” per aprofitar la situació política actual per treballar cap a la independència. “Cal utilitzar els recursos que tenim avui encara que estiguin subordinats a unes lleis o tribunals injustos”, ha insistit.

Sobre els pressupostos, ha assegurat que aniran dirigits a millorar el sistema educatiu i sanitari públic i els ha demanat el seu suport per permetre que es debatin al Parlament. El president també ha demanat la confiança de tothom qui comparteixi aquesta visió “amb les legítimes discrepàncies o confrontacions” i s’ha compromès a arribar fins al final del procés.