Després de les dimissions en bloc de 6 dels 15 membres del secretariat nacional (SN) amb dures crítiques vers la direcció de la formació anticapitalista, el que queda de l'òrgan de coordinació de la CUP s'ha reunit aquesta tarda a la seu dels cupaires al carrer Casp de Barcelona per traslladar la proposta de renovació al consell polític (CP), que l'haurà de ratificar el pròxim 2 de juliol.

Per tant, el secretariat nacional de la CUP ha obert avui el període electoral per escollir de cara als pròxims mesos el nou executiu cupaire. L'esperat és que tot el procés estigui enllestit a finals de juliol per encarar el mes de setembre la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont i els pressupostos del 2017. 

La decisió de renovar l'òrgan s'emmarca en l'aplicació dels acords i del nou sistema per escollir el SN que la militància va aprovar a la darrera l'assemblea nacional, a Esparreguera, i després del cisma que ha partit l'òrgan per la meitat.

El següent pas de l'executiu cupaire, que estarà en plenes funcions però amb la meitat dels membres fins que s'acabi el procés de renovació, és ara preparar un reglament electoral, que s'hauria d'aprovar al proper consell polític de la CUP, el dia 2, tot just després de les eleccions generals del 26-J, de manera que es pugui obrir un període per tal que es presentin candidatures d'equips i, finalment, la militància voti. El reglament que debatrà el CP establirà, entre d'altres, les dates dels propers passos i el funcionament del vot telemàtic. 

Els diputats i exdiputats de la CUP, molts d'ells presents a la reunió del SN d'aquest vespre, com ara els diputats Benet Salellas, Joan Garriga i Albert Botran, a més de les diputades Eulàlia Reguant i Mireia Vehí, que tenen veu però no pas dret a vot, han volgut destacar davant les crítiques que, malgrat "la duresa del darrer període polític", la tasca assembleària i democràtica de la CUP ha estat el més acurada possible. 

Dimissions

D'acord amb el que ja van expressar el dia que es van fer efectives les 6 dimissions dels membres propers a Poble Lliure, la resta del SN ha insistit avui també en un comunicat que no comparteix els motius de les baixes i que a més es va demanar a les persones dimissionàries que reconsideressin la decisió. Però, finalment, no ho han aconseguit.