La victòria del Partit Popular, el sorpasso fallit de Podemos en les eleccions espanyoles del 26-J i de retruc l’aparent impossibilitat dels comuns catalans per pactar un referèndum amb l’Estat, sembla que ha embravit les forces independentistes, que veuen en aquest Estat “irreformable” una oportunitat per empènyer el procés i posar els punts sobre les is. I això és el que vol fer la CUP aquesta tarda en un acte a la plaça del Rei de Barcelona, on emplaçarà directament el Govern, i les forces polítiques, a treballar pel referèndum unilateral d’independència (RUI), segons han explicat fonts de la formació a El Nacional

És en aquest escenari, lliure ja de cites electorals pel mig, on agafa força la figura del RUI. Tot plegat, per tornar a encarar el timó independentista amb la vista posada en la qüestió de confiança del president Puigdemont al setembre. Un tràngol que es podria passar fàcilment si abans s’arribés a un acord, bàsicament entre JxSí i la CUP.

Precisament, la formació anticapitalista celebra aquesta tarda una conferència política amb els diputats Benet Salellas i Anna Gabriel al capdavant amb un clar objectiu, emplaçar el president de la Generalitat i les forces polítiques, tant les independentistes com les partidàries del dret a decidir, a treballar conjuntament en aquest RUI de manera que sigui vinculant i pugui situar la qüestió catalana en l’agenda internacional. En part, es tracta també de posar contra les cordes CSQP i els comuns d’Ada Colau perquè s'hi posicionin clarament, després del seu estancament electoral. 

Fonts de la formació anticapitalista apunten que cal definir com serà el punt final del procés, el moment exacte de ruptura, després de l’aprovació de les tres lleis de desconnexió. I defensen que una manera de fer-ho seria mitjançant aquest RUI, i encara més, davant un context europeu que podria afrontar diversos referèndums com el d’independència d’Escòcia o el de la reunificació d'Irlanda del Nord. I això els obligaria a incloure també la qüestió catalana en la seva agenda.

En l’assemblea nacional d’Esparreguera, la militància de la CUP va aprovar defensar la celebració del referèndum unilateral abans del gener del 2017. No obstant, aquesta data és variable, segons aquestes mateixes fonts. La idea és que el RUI sigui “la traca final” d’aquesta legislatura excepcional de 18 mesos.

De fet, ara per ara també l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) sembla comprar aquesta opció. De moment, el 15 i 16 juliol celebrarà una consulta interna per decidir si reclama a les institucions catalanes la celebració del RUI. Mentrestant, però, l’entitat independentista piulava aquest dimarts a Twitter un seguit d’arguments per defensar aquesta fórmula dins el full de ruta de JxSí i com s’hauria de dur a terme. Remarcant, això sí, la necessitat que sigui vinculant.

En aquest darrer punt hi coincideix Esquerra Republicana, com va explicar la mateixa secretària general, Marta Rovira, en un dinar-col·loqui de la plataforma Sobirania i Justícia. La republicana condiciona el RUI a estar segurs de quina serà l’afectació l’endemà de la seva celebració.