La diputada de la CUP Anna Gabriel ha assegurat que la CUP ja ha començat a “treballar amb Junts pel Sí la carcassa dels pressupostos”, tot afegint, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, que als comptes “hi ha d'haver una partida dedicada al referèndum”, així com a “la primera fase del procés constituent". En aquest sentit, la CUP és "optimista" i està "en millor predisposició" ara, de cara als comptes del 2017, que en l'anterior negociació de pressupostos al juny, quan va mantenir l'esmena a la totalitat. 

"Si tenim uns pressupostos que posen les bases per fer efectiu el referèndum i ens encaminen cap a una situació democràtica, estem en millor predisposició", ha assegurat, perquè fins ara no veien cap camí al full de ruta ni que els números "desbordessin" el marc autonòmic ni esmercessin prou esforços en polítiques socials. Gabriel, que ha situat el debat de pressupostos a mitjans de novembre, entén de "sentit comú" que els números incloguin una partida pel referèndum i una per a la primera fase del procés constituent. I en aquest sentit ha afirmat que "han començat" a treballar amb Junts pel Sí sobre "la carcassa" dels pressupostos. "No tenim un apriorisme per no aprovar-los", ha insistit.

​Així mateix, s’ha mostrat a favor que sigui el Parlament “qui convoqui el referèndum”. Gabriel ha considerat que aquesta és una de les opcions obertes un cop superada la qüestió de confiança i per això, ha afegit que cal fixar una data perquè així “tots ens comencem a activar”. En aquest sentit, Gabriel ha assegurat que la CUP “evidentment farà campanya pel 'sí'”, però alhora ha assegurat que desitja “que també hi hagi campanya pel 'no' en pro de la participació" i ha defensat que el referèndum “és una fita democràtica transcendental que no ha de ser capitalitzat per ningú”. “Volem que hi participi com més gent millor però no fixarem una participació mínima", ha afegit Gabriel.