Fins a tres cops ha dit que no la CUP a la Conselleria d'Economia quan el departament que encapçala Oriol Junqueras ha demanat els darrers dies trobades per començar a negociar els pressupostos, segons ha pogut saber El Nacional. La raó que han adduït els cuparies és que no tenen intenció d'asseure's a negociar fins que el president, Carles Puigdemont, els rebi.

El diputat d'aquest grup, Benet Salellas, va demanar públicament el passat 19 de juliol una reunió amb el president abans de les vacances d'estiu per abordar la qüestió de confiança a què Puigdemont s'haurà de sotmetre el proper 28 de setembre. Salellas, que va proposar la trobada des del faristol del Parlament, va vincular el vot dels cupaires a la convocatòria d'un referèndum unilateral, però no a l'aprovació dels pressupostos, tal com reclama Junts pel Sí.

Sense reunió

Des de Presidència es va respondre, també públicament, acceptant la reunió. Això no obstant, el parèntesi vacacional ha començat sense que Puigdemont hagi convocat els cupaires. De fet, el president va deixar clar quan va anunciar que se sotmetria a la qüestió de confiança que no pensava pactar-la prèviament.

La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, va advertir dissabte al Govern que si insisteix a vincular els pressupostos a la moció de confiança, el vot de la CUP es pot complicar i acabaran deixant un cop més la decisió en mans de les bases.

També la diputada Eulàlia Reguant, que va encapçalar la negociació pressupostària per part de la CUP, insistia ahir que el nou secretariat nacional d’aquesta formació “continuarà un treball que ja existeix”, per la qual cosa va demanar a Puigdemont que aïlli el debat dels pressupostos de la qüestió del dia 28.

Tres 'mails'

En aquest context, des de la Secretaria d'Economia, que encapçala Pere Aragonès, s'hauria enviat les darreres setmanes tres correus a les negociadores cupaires, segons fonts del Govern, proposant-los celebrar reunions per negociar els pressupostos. I una rere l'altra, han estat rebutjades.

La complexitat d’elaborar uns pressupostos exigeix avançar la feina per tenir enllestit el projecte a temps, segons argumenta Economia. A més, el passat mes de juny quan l’esmena a la totalitat dels cupaires va fer caure els pressupostos del Govern, des d’aquest grup es va retreure que l'Executiu no havia pactat els comptes abans de presentar-los. Economia va assegurar aleshores que se’ls havia ofert negociar el projecte però des de la CUP es va optar per esmenar-los durant el tràmit parlamentari.

La presidència de Puigdemont depèn que pugui superar la qüestió de confiança el 28 de setembre. El cap de l'Executiu va anunciar que se sotmetria a aquesta votació després que la CUP no retirés la seva esmena a la totalitat dels pressupostos d'aquest any i fes caure els comptes que el Govern havia tramitat a la Cambra catalana. Si el Parlament no aprova la qüestió de confiança el 28 de setembre, s'hauran de convocar eleccions a començaments de l'any vinent.