La diputada de la CUP Anna Gabriel ha retret al president de al Generalitat, Carles Puigdemont, que no parlés de la “diversitat ideològica” que ha defensat que hi ha dins del moviment independentista durant la conferència al Parlament europeu.

Des de l’hemicicle del Parlament, Gabriel ha expressat que discrepen d’alguns dels elements que van formar part de la xerrada, entre els que ha situat el fet que Puigdemont va “insistir” que la independència es faria “en el marc de la Unió Europea”, l’aposta per un referèndum pactat amb l’Estat i el model econòmic amb un important paper del turisme. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha respost que sempre que ell parla del procés ho fa destacant que és un procés “transversal” tant ideològicament com socialment.

Durant el període de preguntes als consellers, Gabriel ha explicat que van seguir “amb atenció” la conferència que van oferir Puigdemont, Junqueras i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva.

La diputada ha dit que des de al CUP “discrepen” d’alguns dels extrems que s’hi van expressar i ha reivindicat que s’hauria d’haver expressat la “diversitat de pensament” lluny de l’“homogeneïtzació”.

Sobre aspectes concrets, ha dit que per exemple haurien de ser els ciutadans els que haurien de poder decidir sobre quin seria la situació en relació a la UE i ha insistit en el fet que el referèndum pactat amb l’Estat no és possible.

Gabriel ha assegurat que la “unilateralitat” és la única via “realista” i per això ha fet una crida a no crear “falses expectatives” i a convidar a totes les forces polítiques a favor del referèndum a treballar per trobar les garanties a la consulta.

Junqueras ha estat l’encarregat de respondre Gabriel, defensant que en la seva intervenció, i sempre que ho fa, va intentar transmetre la diversitat del procés. Ha afegit que tot i ser conscients que la relació que un futur estat independent ha de tenir amb les institucions europees no és vista de la mateixa manera per tots, el Govern tenia l’”obligació” d’explicar-se en un escenari com el Parlament europeu. A més, ha garantir la voluntat d’incorporar “quants més grups i sensibilitats millor”. 

Pel que fa al referèndum pactat, ha asseverat que les circumstàncies actuals i la “negativa” del govern de Mariano Rajoy el fan “poc probable” i ha assegurat que el Govern no es distraurà del seu compromís. Ha dit però que això “és compatible amb l’acte de pedagogia” que es va fer a Brussel·les. 

Gabriel li ha respost que el referèndum pactat “no és poc probable sinó impossible” i per això ha demanat preparar el país per al “conflicte democràtic d’altíssim nivell” al que s’enfronta, així com “començar a vincular referèndum i procés constituent”.