La CUP és conscient que el Govern té dos escenaris sobre la taula: el de la proclamació de la independència o el de la convocatòria d’eleccions. Però només en el primer dels casos trobaran el suport de l’esquerra independentista. Així ho ha advertit el diputat cupaire Carles Riera, que ha assegurat que, si optés pels comicis, “el president es quedarà absolutament sol, en mans de l’Estat, la Constitució, el 155, el PP, el PSOE i Ciutadans”. És per això que ha instat la majoria independentista a proclamar la independència en les pròximes hores o dies, al Parlament, “sense mitges tintes”.

Si es proclama la independència, Carles Riera ha defensat que la CUP estarà disposada a “assumir qualsevol compromís i responsabilitat, i tots els riscos que això comporti”. Valoraran tots els possibles escenaris que es puguin presentar, també el d’un govern de concentració. “En un escenari de proclamació de la república, en el qual haurem de construir un contrapoder a l’Estat, la disposició de la CUP és total per corresponsabilitzar-se”, ha sostingut. Són conscients que serà un "procés de resistencia llarg i dur".

Per contra, un escenari electoral seria “el més negatiu possible” i seria “l’eina més eficaç per aturar el procés”. En aquest sentit, el diputat anticapitalista ha volgut enviar un missatge a Junts pel Sí, el Govern i el president Carles Puigdemont. “La CUP no només no hi participarà, sinó que ens hi tindran a l’oposició”, ha avisat. “Tots els actors polítics que volen que el nostre procés acabi demanen eleccions autonòmiques”.

Violència

Des de l’esquerra independentista també han volgut advertir que, segons han pogut saber de fonts que no han volgut revelar, els consta que en els plans de contingència de l’Estat espanyol hi ha l’escenari de provocar actes de violència per “acusar el moviment independentista en general i la CUP i l’esquerra independentista en particular”. És per això que Carles Riera ha fet una crida a mantenir l’actitud pacífica i no violenta.

“Volem desqualificar des d’ara qualsevol acte violenta”, ha afirmat el parlamentari de la CUP, que ha dit que des de la CUP mai no promouran accions violentes. “Tothom qui ens acusi d’algun acte violent s’haurà autoinculpat”, ha dit Riera.

Món municipal

Des del seu esperit municipalista, la CUP també ha volgut defensar el paper que tindrien els municipis en la “defensa de la legalitat republicana” si s’acaba proclamant la República. És per això que han convocat dues trobades: una de les seves alcaldies aquest dimecres i una altra aquest dissabte amb els regidors cupaires. L’objectiu és “socialitzar inquietuds i debats" per "fer efectiva la realitat vigent a Catalunya, que serà la que emergeixi de la proclamació”.

“Els municipis seran claus a partir de la proclamació de la República i de l’aplicació de l’article 155”, ha assenyalat el regidor a Vic Joan Coma, que ha defensat el paper dels ajuntaments i de les entitats i associacions municipals per “fer front a aquesta retallada de drets que vivim i viurem”.