La CUP ha recordat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament que “el nostre vot als pressupostos està condicionat a la celebració del referèndum”.

En aquest sentit, la diputada Anna Gabriel ha assegurat que el compromís del Govern “no s’explica únicament” en la disposició addicional 31, declarada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries ja que preveu el finançament del referèndum, però ha reiterat que “és necessària i que no contemplen que s’hagi de modificar”.

En aquest sentit, el diputat Albert Botrán ha assegurat que “si Junts pel Sí considerés que s’ha de modificar, s’hauria d’entendre amb els altres grups parlamentaris”, ja que la CUP “no imagina que pugui ser necessari canviar aquesta disposició”.

A més, des de la CUP consideren que “tenen la legitimitat de no obeir” el dictamen del Consell de Garanties Estatutàrie, ja que està basat en “prohibicions injustes” que vetllen pel compliment d’un Estatut “que no van votar els catalans”, en al·lusió al fet que va ser tombat pel Tribunal Constitucional.

Per altra banda, la CUP reconeix que “previsiblement el Tribunal Constitucional ho suspendrà” i per això consideren que “en algun moment caldrà desobeir i seguir endavant amb la preparació del referèndum”.

En referència a la ponència conjunta per reformar el reglament, proposada per Junts pel Sí, la CUP ha confirmat que hi serà present, entre d’altres coses, “perquè tenim propostes de reforma del reglament que creiem que podrien millorar la vida parlamentària”. Sobre la proposta concreta de Junts pel Sí de permetre la lectura única a instàncies d'un sol grup parlamentari ha assegurat que “totes les consideracions sobre les modificacions les farem en seu de ponència”.