La CUP ha assistit a la reunió al Parlament amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, amb un marc negociador molt clar i concret. En la línia del que ja van exposar en la conferència política del 12 de maig, l'esquerra anticapitalista ha insistit que calen uns pressupostos lliures de Montoro, que caminin cap a la ruptura i que incloguin un model fiscal més ajustat i redistributiu. 

Per exemple, en l'àmbit de la despesa social, la CUP proposa: 

1. Privatitzacions: Reversió/moratòria de projectes privatitzadors: ATLl, retirada del consorci sanitari de Lleida, plans funcionals de Girona i CIMS de Tarragona.

2. Pla de xoc de Junts pel Sí més:

  • Aprovació Renda Garantia de Ciutadania 
  • Garantir la percepció de la Llei de Dependència
  • Garantir la gratuïtat del transport públic per a persones aturades
  • 1.800€ per plaça d’escola bressol a totes les públiques.

3. Territori: Aturada definitiva de BCN World

4. Sanitat: Derogació Instrucció 5/2015 que permetrà l’activitat privada en els centres públics.

  • Educació: Cap tancament d’una línia pública, mentre existeixin línies concertades.
  • Educació: anul·lació dels concerts educatius a les escoles que segreguen per sexe.

5. Funció pública: passar les figures “no funcionàries” (interins de reforç, laborals temporals...) més precàries a indefinides. 

En l’àmbit de la despesa en general, els cupaires consideren que es poden fer esforços més minuciosos per reduir despeses amb un alt significat polític com ara una rebaixa de sous d’alts directius de l’Administració pública i les empreses públiques, homogeneïtzant-los. 

La CUP creu també que cal introduir modificacions a la llei d’acompanyament de pressupostos per tal de garantir ingressos a llarg termini que proposin mesures contundents cap a una estructura tributària més justa i equitativa. De fet, els diputats de la CUP han volgut especialment traslladar al Govern la seva reforma fiscal. En concret, posen sobre la taula:

1. IRPF: cal introduir una reforma profunda en el tram autonòmic per fer-lo més progressiu com ara equiparar a la baixa el gravamen per al tram més baix de renda (passant de 12 a 9,5%) i modificant els trams i límits per la banda superior: un nou tram de 60.000 a 90.000 amb un tipus del 23,5% i un tram superior a partir de 90.000, amb 25,5%.

2. Impost sobre successions: recuperació de la recaptació potencial ‘perduda’ amb la cadena de reformes regressives. Retornar almenys als nivells recaptatoris del 2008 no hauria de ser excessivament difícil. Això implicaria, segons el document, en primer lloc, eliminar les reduccions per parentiu introduïdes a les reformes dels anys 2010 i 2011 i recuperar les existents prèviament:

3. També cal revertir la reducció de l’impost del joc, entre d’altres.

Segons la proposta de la CUP, els comptes també han de servir per "accelerar la confrontació amb l’Estat". En aquest sentit, apunten que els pressupostos han de ser "socials i sobirans, pressupostos lliures de Montoro o pressupostos postautonòmics". 

Per tant, plantegen uns pressupostos que desobeeixin el topall de dèficit. En això, els cupaires contemplen diverses opcions:

  • que en l’articulat de la llei s’incorpori un article que especifiqui de manera clara que no obeirem el topall de dèficit.
  • que en els pressupostos se superi el topall de dèficit: cal analitzar les conseqüències immediates que això pot tenir.
  • que s’introdueixin uns ingressos “ficticis” per tal d’adequar-se al topall, malgrat saber que no es complirà. Això és el que el govern de CiU, amb Mas Colell com a conseller, ha estat fet els darrers anys.

Per últim, segons la formació anticapitalista, també caldria incorporar com a ingressos i a la llei de mesures, totes les taxes i impostos actualment suspesos pel Tribunal Constitucional com són l’impost de dipòsits bancaris, el de nuclears o el d’habitatges buits. I com sempre ha reclamat la CUP, els pressupostos han de ser una eina clara de construcció de la República i per tant, que avancin clarament en la construcció de les estructures d’Estat. Per això, creu que en les despeses, s'ha d'incorporar:

  • El desenvolupament de l’Agència Tributària.
  • Partides pel desenvolupament del procés constituent: campanya de difusió i fòrum social constituent.