La negociació de les partides d'Ensenyament, Salut i Interior són el material sensible del diàleg entre CUP i Govern en matèria de pressupostos. 

Aquest migdia, però, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha aconseguit un pas en positiu després que els vots de la CUP hagin permès que el pressupost de la conselleria segueixi el tràmit parlamentari. El projecte de pressupost del Departament d'Ensenyament de la Generalitat per a aquest any és de 4.821 milions d'euros, un 8,52 % més. 

Durant la seva intervenció a la comissió d’Ensenyament, el diputat de la CUP Carles Riera ha recordat a la consellera: “Som aquí per construir un país de majories, i això es pot fer revertint des d’ara mateix les retallades que han provocat desigualtats estructurals”. Riera ha valorat positivament algunes de les qüestions plantejades en els comptes i ha apuntat que confien en la voluntat del Govern de negociar algunes qüestions, recordant que, fins ara, no se n'han sortit. 

Riera ha dit que han proposat esmenes que aporten "solucions" com un fons transversal que permeti nodrir Ensenyament de partides procedents d'altres departaments.

Riera ha remarcat com a "tema clau" la recuperació de l'horari lectiu dels professors, per la qual cosa ha demanat al Govern que dialogui amb els sindicats perquè, segons ell, les seves reivindicacions són raonables.

A més, ha assegurat que la CUP ha presentat esmenes per millorar les ràtios a les escoles, augmentar les beques i millorar les condicions laborals del professorat.

Millores

La consellera ha anunciat que l'increment de pressupost significarà la creació de 3.599 places docents noves respecte al 2015 i que se sumaran a 200 més creades l'any anterior.

D'aquestes, 1.214 seran per a professors que s'incorporaran en el curs 2017-18 en centres d'alta complexitat i per a l'escola inclusiva, mentre que 997 seran per cobrir substitucions efectives una vegada que el pressupost s'hagi aprovat, i unes altres 1.588 ja estan sent ocupades en el període 2015-16.

La consellera també ha anunciat que les substitucions es faran efectives a partir de l'1 de setembre i a partir del primer de baixa mèdica, i que la paga del mes de juliol es cobrarà sempre que el docent hagi estat contractat durant un període mínim de sis mesos durant el curs escolar.

La consellera ha considerat que el pressupost significa un "avanç important" respecte al del 2015, que incrementa en 338,56 milions d'euros, i l'objectiu del qual és "millorar la qualitat del sistema i reduir l'abandonament escolar".

Ruiz ha explicat que del total del pressupost, el capítol de nòmines suposa 4.097 milions d'euros, i que la partida de cuidadors de suport és la que més ha incrementat, amb una dotació de 213 milions d'euros, que suposen el 24,5 % més respecte al pressupost del 2015.

Per la seva banda, el cupaire Riera ha reivindicat: "hauríem d'estar posant les primeres pedres de la nova escola de la república catalana" i ha afirmat que la "mobilització social és necessària" per aconseguir les reivindicacions dels sindicats de professors, que considera "de mínims" i a les quals la CUP "dóna ple suport", encara que s'ha mostrat "confiat" en què "amb les pròximes negociacions s'aconsegueixin algunes de les demandes".

La diputada de Ciutadans, Sonia Sierra, ha afirmat que aquests pressupostos "estan lluny dels del 2010, són insuficients i no es tracta dels més socials de la història" i ha reivindicat "la necessitat d'escolaritzar els nens de 0-3 anys" ja que és "fonamental per garantir la conciliació familiar i l'equitat".

La diputada del PSC, Ester Niubó, ha manifestat que es tracta d'"un pressupost conservador que ERC ha comprat fàcilment", ha denunciat que el pressupost "no dediqui ni un euro a l'escolarització de 0 a 3 anys" i ha considerat que l'educació pública "està infrafinançada".

Per a la diputada de CSQP, Jessica Albiach, aquests pressupostos "no retallen més, però tampoc reverteixen les retallades" i ha criticat que "no aconseguiran reduir l'interinatge de professors i seguiran generant desequilibris socials", a més d'anunciar que el seu grup "dóna ple suport a la vaga convocada pels sindicats per al pròxim dia 9".

La diputada del PPC, Maria Jose García Cuevas ,ha criticat que "no s'aprofiti la capacitat pressupostària de la Generalitat per revertir les retallades" en l'educació a Catalunya, que està "infrafinançada" i que les famílies "hagin de suplir amb els seus propis mitjans els dèficits del sistema".

De la seva banda, Anna Simó, d'ERC, ha destacat la "millora substancial en condicions laborals com les substitucions", ha considerat "imprescindible" el decret de transport escolar, ha afirmat que "caldrà arremangar-se per seguir negociant, com deia el diputat de la CUP" i ha valorat com a "molt positiva" la predisposició del departament a negociar.

Manifestació

La compareixença de la consellera ha coincidir amb una manifestació del sindicat CGT i de la plataforma Sos Escola Pública que ha arribat fins a la porta del Parlament.