El consell polític de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha decidit aquest matí donar el vistiplau a la tramitació de la nova proposta de pressupostos. La formació ha volgut deixar clar, però, que la decisió “no assegura l’aprovació final d’aquests pressupostos”, en paraules d’Eulàlia Reguant. La decisió ha tirat endavant amb 44 vots a favor, 8 en contra i 7 abstencions, i es materialitzarà al Parlament amb dos vots a favor i vuit abstencions a la tramitació.

Reguant també s’ha mostrat taxativa pel que fa a la celebració d’un referèndum, que ha situat com a “desllorigador” de la legislatura. “El referèndum no l’aturaran les polítiques repressives de l’Estat, però tampoc els interessos dels sectors immobilistes d’aquest país”, ha assegurat. La diputada ha recordat que “algú es va comprometre a «o referèndum o referèndum»”, i s’ha remès als acords del debat de política general per demanar que els pressupostos prevegin partides per tirar endavant els compromisos pactats en aquell moment.

Obertura del debat públic

A més, Reguant ha assegurat que avui s’arriba “a un final d’etapa de negociacions, en què hem abocat propostes sobre la ruptura, la reversió de retallades i privatitzacions i la distribució de la riquesa”, i ha defensat que a partir d’ara “cal obrir un debat públic”. Així mateix, Reguant ha dit que “aquests no són ni seran mai els pressupostos de la CUP”, en referència als límits marcats per l’Estat i la Unió Europea, “que ens obliguen a treballar en la gestió de la misèria”. “Vam plantejar la legislatura com la de la ruptura, i com que hi ha el referèndum sobre la taula entenem que la legislatura avança”, ha afegit Reguant.

La portaveu cupaire també s’ha referit a alguns detalls de la negociació pressupostària que han transcendit en els darrers dies, com ara la incorporació d’un impost sobre actius no productius, que ha qualificat de “primera pedra insuficient per garantir que es redistribueixi la riquesa”. En aquest sentit, ha avançat que la CUP treballarà per “gravar més les rendes altes”. 

Conclave a Artés

Reguant ha comparegut acompanyada d’alguns dels membres del consell polític, celebrat a Artés (Bages), on  han assistit representants de les assemblees locals i de les organitzacions adherides a la candidatura del 27-S –englobades sota el paraigua de Procés Constituent–, a més dels membres del secretariat nacional i altres diputats com Benet Salellas, Gabriela Serra i Joan Garriga. 

Després d’aquest anunci, completament diferent al del mes de juny, quan els comptes no van poder ni superar la primera fase del debat parlamentari per la negativa de la CUP, es preveu que la nova proposta de pressupostos entrarà a tràmit el dia 29 de desembre.