Després de mesos de debat territorial, la CUP celebra aquest diumenge la seva Assemblea Nacional al teatre de la Passió d’Esparraguera. Una cita ordinària amb dos debats sobre la taula: el polític i l’organitzatiu. Esparraguera era precisament el lloc triat inicialment per decidir què es feia amb Artur Mas, però finalment es va canviar a Sadadell per una qüestió d’aforament. La recordada assemblea de l’empat a 1.515 que, a la vegada, va posar en relleu les discrepàncies internes dels anticapitalistes. 

En el cas de la ponència política, que arriba al debat amb una esmena a la totalitat i 22 esmenes específiques, la militància haurà de decidir bàsicament quin paper jugarà la formació anticapitalista a curt i mitjà termini, davant l’actual escenari de procés independentista “molt institucionalitzat”, baixa mobilització social i un acord amb JxSí que “va quedar poc definit”, apunten fonts cupaires consultades per El Nacional.

“Per facilitar l’acció parlamentària dels diputats, és molt bo que comencem a definir quins són els criteris que la CUP accepta dins de l’acord”, expliquen aquestes mateixes fonts. L'objectiu és fixar els límits d'aquest pacte d'una manera més pausada i serena per veure com "s'enfoca" el full de ruta de la coalició independentista.

Precisament, respecte al pacte amb JxSí, dins de la CUP hi ha dos posicionaments divergents. Per un cantó hi ha qui opina que no cal expirar el termini de 18 mesos per veure si els junters van de debò amb el procés. Mentre que per l’altre cantó, hi ha qui creu que se'ls ha de donar un vot de confiança. Uns posicionaments en sintonia amb un dels punts del document inicial, que es va fer arribar a les territorials, on es fixava el 10 de gener (un any del govern Puigdemont) per veure si es feien passes clares cap a la ruptura o, si no, denunciarien "el frau" del pacte.

En la cita d’aquest diumenge, no està previst que es parli ni es voti res en relació amb els pressupostos del 2016, que la CUP ha de negociar amb el Govern català. Cal tenir en compte que el que s'espera és que l’Executiu presenti els comptes dimarts que ve. Per tant, els cupaires encara no tenen un document base per debatre a fons, malgrat que ells ja han fixat unes línies mestres.

De fet, la decisió de si es dóna suport o no als comptes la prendrà el Consell Polític de la CUP i el Grup d’Acció Parlamentària (GAP), com preveuen els estatuts cupaires de Castelló, i en aquest sentit hi treballen des de fa setmanes. No obstant això, aquestes mateixes fonts consultades, confien a no haver de portar aquesta decisió a la situació extrema, com va passar amb la investidura, de convocar una assemblea extraordinària.

Autocrítica

La ponència política que es votarà diumenge, a banda de l’acord amb JxSí, té un segon objectiu que és decidir amb quins “espais estratègics” la CUP fa “passos més ferms” per vehicular punts de trobada per tal d’eixamplar la base social del procés independentista. Per tant, els 800 militants de la CUP que es reuniran a Esparraguera hauran de debatre i votar quin paper té la formació dins del Parlament i fora.

I una tercera part, més en un gest d’autocrítica, se centrarà en dos fronts: la independència dels Països Catalans i el socialisme. La militància debatrà “la contradicció” que suposa que el procés independentista estigui “molt centrat en el Principat” i haurà de posar sobre la taula com fer créixer la conscienciació i la construcció dels Països Catalans. A més de discutir com és possible que des del 2012, amb la crisi i amb una majoria absoluta del PP, no hagi esclatat un clam social al carrer.

"Estructura eficient"

L’altre debat serà l’organitzatiu, posant així el focus en uns apartats concrets dels estatuts cupaires, que han rebut 28 esmenes, després de dos mesos de treball de les assemblees locals i territorials. En definitiva, com la CUP articula els seus contrapesos interns per tenir una estructura més eficient, després del creixement qualitatiu que ha viscut la formació tant en l'àmbit municipal com amb la representació al Parlament.

Ara mateix, la CUP té uns dos mil militants, dels quals 400 són càrrecs electes, sobretot als ajuntaments. “Hem de vigilar de no perdre el vincle amb el carrer”, apunten aquestes mateixes fonts cupaires. "Vivim un moment cruïlla per decidir si la CUP agafa un paper d’esquerra del sistema o d’organització popular i de ruptura com fins ara", matisen.

En aquest sentit, diumenge es farà un debat inicial de com redefinir el GAP, com fer més operatiu i més vàlid el consell polític i la seva relació amb les territorials, així com, si s’escau, quin pes tenen les diferents organitzacions integrades en la candidatura CUP-Crida Constituent. No obstant, “el fons de tota l’organització” es debatrà a la tardor.