El document de treball de la CUP fa també un repàs de la situació política actual de l'Estat espanyol. En concret, analitza el paper de Podemos que renova i actualitza la proposta d’esquerres, però "mantenint com a criteri la unitat de l’Estat i sense abanderar propostes anticapitalistes". En aquest sentit, els cupaires fixen posició. Consideren que malgrat l'ascens de la formació de Pablo Iglesias, la conjuntura política dibuixa un "Estat presó de pobles que difícilment entomarà un procés de ruptura".

Per fer front a aquesta situació, la CUP traça en el document una estratègia molt concreta. Bàsicament estrènyer llaços amb la resta de forces d'esquerres i anticapitalistes de l'Estat. "L’aliança entre els moviments revolucionaris de les nacions sense Estat continua sent imprescindible". Per aquest motiu, aposten per "seguir teixint complicitats" amb EH Bildu per tal de crear poder popular.

En aquest sentit, els cupaires argumenten que malgrat els resultats electorals de l'últim any, on Bildu ha perdut força en favor de Podemos, "la sortida de la presó d'Arnaldo Otegi i el replantejament de la seva estratègia política continuen essent bases per a un projecte polític de futur" al País Basc.

"La candidatura d’Otegi a lehendakari a les eleccions de la tardor d’enguany pot cristal·litzar en l’obertura d’un front independentista majoritari a Euskal Herria que retroalimenti el català i col·loqui l’Estat espanyol en una posició d’encara més blindatge polític i d’augment de la repressió", recull el text que es debatrà en l'Assemblea Nacional del 22 de maig. En aquest sentit, la CUP considera que "la falca basca i la catalana" poden afavorir un escenari més propici a la independència i la satisfacció dels interessos de les classes populars.

La CUP també vol reforçar les relacions amb l'esquerra independentista de Galícia. No obstant això, la seva estratègia apunta també cap al bloc nacionalista gallec BNG, atès que l'independentisme també té cert calat entre la seva militància, especialment en el seu sector juvenil Galiza Nova. "Teixir complicitats amb el BNG, mentre es dialoga amb Anova i es manté el treball amb el conjunt de l'esquerra independentista basca, hauria de ser la nostra estratègia", conclou el document.