La CUP ha començat a concretar la seva posició per a les negociacions amb Junts pel Sí (JxSí) amb determinació. "No pateixin, no portarem ningú a situacions inassumibles, però que tampoc no ens facin treure la mala llet", insisteixen per mostrar fermesa i serenor davant la pressió política. "Estem tranquils i feliços treballant la nostra proposta, ja poden anar fent pressió", explica un dels integrants del Secretariat sobre la sobiranista perquè investeixin Mas com a president de la Generalitat. La proposta també contempla un lideratge polític i institucional més compartitLa número dos de la CUP per Barcelona, Anna Gabriel, ha proposat que el nou Govern tingui una presidència coral, amb "tres o quatre perfils amb un pes equivalent" que comparteixin el poder, sense que això impliqui "enterrar" políticament Artur Mas. “Potser ja seria hora que una dona ostentés el paper de presidenta durant un procés constituent!", ha afegit. El secretariat permanent de la CUP, els diputats electes (entre d'altres Anna Gabriel, Joan Manuel Busqueta, Eulàlia Reguant o Albert Botran) i els exdiputats com Quim Arrufat i Isabel Vallets, s'han reunit aquest matí durant dues hores a la seu nacional del partit a Barcelona. Es tractava d'escatir la proposta de negociació amb què volen enraonar com continuar el procés amb Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i les entitats socials. El document se sotmetrà a una primera valoració davant els 60 membres del consell polític de la formació aquest dissabte a Montesquiu (Osona). De moment, la reunió d'avui ha servit per configurar l'equip negociador on hi hauran diputats, exdiputats i membres del secretariat. "Estem confegint una proposta molt bona, on tothom té el seu paper, encara que sigui simbòlic; una proposta per fer una república", deia un dels membres del secretariat de la CUP a El Nacional després de la reunió. Segons la CUP, "aquest document va més enllà de bastir un govern neoautonomista i té diverses fases a tres, sis i 18 mesos, i també té presents les eleccions espanyoles que se celebraran d'aquí a pocs mesos". "És una proposta molt potent en fons i forma", reblen.

Artur Mas, paper simbòlic

"La proposta va més enllà d'un nom com Artur Mas, que podria tenir un paper simbòlic. Tampoc cal matar-lo políticament", apunta un altre membre del Secretariat.

Sobre aquest "paper simbòlic" mantenen un silenci absolut, sense descartar cap opció, com ara l'especulació de la presidència del Parlament, que implicaria aforament, ser la segona autoritat del país i un paper de representació institucional de primer nivell, fins i tot internacional.

"Els resultats del 27S demostren que a l'independentisme li cal créixer i Mas és un mur, estem tips d'anar per barris que ens diguin que 'som els del Mas’". "Si el mur és Mas la nostra proposta és desbordar-lo i veuran com el moviment sobiranista ultrapassa la seva figura", afegeix un altre dels integrants del politburó cupaire.

La direcció política de la formació no mostra símptomes d'arronsar-se. "No ens coneixen, no treballem amb esquemes de partits, nosaltres podem dir el que vulguem, però manen les assemblees", recorden.

"Al Secretariat no hi ha fissures, no hi ha dissidents en la defensa de la nostra proposta", sentencien. "Som com el SúperGlue. Un cop posats, com més ens collen, més cohesionats", ironitza un líder cupaire.

Sense por a noves eleccions

Tampoc no mostren preocupació per si cal anar a una nova convocatòria electoral. "Som la CUP, ara tenim deu diputats i si en unes noves eleccions en tenim tres, doncs en tindrem tres, no passa res. El que ens interessa és el país i fer una república justa i sobirana, no el partit", detallen. "Si no volen baixar del burro amb la condició Mas hi perdrà el país i el procés", asseguren.

Una tesi que fins i tot Quim Arrufat defensava aquest matí a Catalunya Ràdio. En to desmenjat, ha dit: "Hi ha una manera molt fàcil que la CUP voti Mas president: es tanca en banda CDC, JxSí i etcètera, es fa pressió a la CUP durant dos mesos... i s'arriba al final. Com que la CUP abans que fer descarrilar el procés estarà amb el procés, si s'imposa JxSí i passa per sobre, com ha fet amb ERC, doncs ja està. Aquesta és la manera més fàcil. Ara, que d'aquí en surti una república i que aquesta sigui creïble ja és una altra cosa".

A sota pots escoltar les declaracions d'Arrufat:

ERC i els independents

L'estratègia negociadora de la CUP passa per fer entendre a ERC i als independents de JxSí que un paper simbòlic per a Artur Mas no afecta el procés "sinó que avança".

És un criteri que voldrien aplicar als independentistes de l'entorn d'EUiA, com el moviment Aurora, o d'ICV, com Compromís per la Independència, que ajudarien a obrir el procés constituent.