La CUP lamenta la col·laboració dels Mossos d’Esquadra amb l’Audiència Nacional en el cas dels cinc investigats que han estat citats a declarar a la Fiscalia, per la crema de fotografies del rei el passat 11 de setembre.

Mitjançant un comunicat, els cupaires denuncien l’actuació del Departament d’Interior “que és qui va ordenar el dispositiu dels Mossos d’Esquadra del passat 11 de setembre, arran del qual es va remetre l’informe sobre el qual la fiscalia de l’Audiència Nacional basa el procediment penal contra les cinc independentistes investigades”.

La CUP afirma que “no es pot entendre, justificar ni acceptar l’actitud proactiva del Departament d’Interior en la persecució de l’independentisme i de criminalització de la protesta, que una vegada més actua com a instrument repressiu de l’estat espanyol”.

L’esquerra independentista emmarca la persecució per la crema de fotos del rei en una estratègia repressiva de l’Estat contra la llibertat d’expressió i recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’Estat, per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans, en un cas igual.

A més, entenen aquesta actuació com un pas més en “l’estratègia de repressió i persecució política de l’independentisme en un context polític de confrontació democràtica vers l’estat que es viu als Països Catalans i, en particular, a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del principat anunciada per la tardor de 2017”.

Precedents

La fiscalia ha sol·licitat a l’Audiència Nacional que citi a declarar a cinc membres de l’Esquerra Independentista per un presumpte delicte d’injúries a la corona.

Els cupaires recorden que la crema de fotografies de membres de la corona espanyola ja ha estat enjudiciada en ocasions anteriors. Especial menció requereix el cas dels dos joves de Girona que van ser jutjats i condemnats per l'Audiència Nacional espanyola arran de la crema d’una fotografia del rei l’any 2007, que va tenir com a resposta popular una onada de cremes arreu dels Països Catalans. Cal recordar que el març passat el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre a tràmit la demanda contra l’estat per una possible vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció Europea de Drets Humans.