L'Observatori del Procés de la CUP ha elaborat un informe en què explica l’estat dels debats entorn de la llei de transitorietat, la legalitat internacional i el referèndum. Per tal de legitimar la proclamació de la independència, en cas que guanyes el  en el referèndum, la formació anticapitalista proposa treballar en el marc de la “legalitat intervinguda per un Estat autoritari de dret” i qüestiona l'efectivitat del pas "de la llei a la llei" que defensen el Govern i JxSí.

El document, titulat "Despertem la primavera del referèndum!" parteix del supòsit que en el moment en què es vulguin aprovar les lleis de desconnexió, hi haurà suspensió d'aquestes per part del Tribunal Constitucional. Per tant, “no tindrem una legalitat catalana sobirana, sinó una legalitat intervinguda”, diu el document enviat a la militància cupaire.

El marc de legalitat democràtica intervinguda convertiria “en il·legítima l’actuació de l’Estat” espanyol, que seria considerat “Estat autoritari de dret”. Al mateix temps, justificaria la realització d’accions unilaterals, “si cal en el marc de la desobediència civil i/o institucional”.

Aquesta visió, que hauria de justificar la independència també a nivell internacional, qüestiona la tesi que manté el Govern, que assegura que la llei de transitorietat jurídica seria suficient per legitimar la independència, ja que implicaria “el pas de la llei, a la llei”.

En referència a la llei que hauria de donar validesa jurídica al referèndum, la CUP manté que hauria de ser una llei separada de la de transitorietat. En aquest aspecte, els anticapitalistes difereixen de la posició de Junts pel Sí, que considera que la validesa jurídica de la consulta vindria donada per la mateixa regulació del referèndum a la llei de transitorietat.