La diputada de la CUP al Parlament Mireia Vehí ha assegurat aquest dissabte que seria un "delicte" desplegar la Guàrdia Civil com "esquirols" als controls de seguretat de l'aeroport del Prat davant la vaga indefinida convocada dilluns pels treballadors d'Eulen.

En declaracions a RAC1, Vehí ha opinat que "incorporar la Guàrdia Civil és una acció il·lícita d'esquirolatge", ja que, segons el seu parer, aquest cos ja no en té les competències i "si es posés a fer aquest tipus de tasques estaria incorrent en un delicte".

Vehí ha fet aquestes declaracions després que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, anunciés que l'Estat incrementarà a partir de dilluns la presència de la Guàrdia Civil al control de seguretat de l'aeroport de Barcelona, si abans no s'arriba a un acord que serveixi per desconvocar la vaga indefinida prevista. Així mateix, tant el Govern espanyol com l'executiu català estan plantejant iniciar un arbitratge obligatori per resoldre el conflicte.

En referència al laude, des de la CUP consideren que "s'estan travessant uns límits que només van dirigits a pressionar i a posar entre l'espasa i la paret una assemblea legítima de treballadors amb reivindicacions laborals legítimes". Per a Vehí, "no es pot obligar a ningú, han de ser els treballadors els que donin l'aval a un acord".

En referència a l'origen del conflicte, Vehí ha apuntat directament el Ministeri de Foment, "que és qui externalitza el servei" i el deixa en mans d'Eulen, que és "una empresa que ha guanyat moltíssims concursos i a tot arreu fa el mateix", amb propostes "a la baixa a costa dels drets i les condicions dels treballadors".

L'oferta de la Generalitat

L'increment de la presència de la Guàrdia Civil als controls de seguretat del Prat es va decidir aquest dijous al comitè de crisi format pels Ministeris de Foment i de l'Interior, Aena, la Guàrdia Civil i l'Advocacia de l'Estat, i posteriorment ratificat per la Generalitat. 

Aquesta mesura es va anunciar després que els treballadors d'Eulen rebutgessin l'oferta de mediació proposada per la Generalitat i decidissin mantenir la vaga indefinida de dilluns vinent. La votació, de fet, va ser molt polèmica perquè a l'assemblea no es va votar si s'acceptava o no la proposta de la Generalitat, com estava previst, sinó que es van incloure altres alternatives que no havien estat sobre la taula de negociació.