Després de la interpel·lació en el darrer ple del Parlament sobre una Catalunya desmilitaritzada, ara la CUP ha registrat a la cambra catalana una moció precisament sobre aquesta qüestió, on insta el Govern de la Generalitat a prohibir directament els actes d’exaltació militar, com les desfilades o les maniobres, així com reclamar el traspàs del seu patrimoni. El text es debatrà en el proper ple que tindrà lloc els dies 13 i 14 de juliol.

En el text registrat, els cupaires argumenten que les polítiques locals, nacionals i internacionals cada vegada més s’han d’orientar cap al foment de la pau, la cooperació i la prevenció dels conflictes. Per això, posen sobre la taula el debat de desmilitaritzar Catalunya, i encara més, si s’està a les portes d’una futura República catalana.

De fet, consideren que cal recuperar els espais destinats a ús militar per tal cedir-los per a l’ús civil. És en aquest punt de la moció on la CUP vol que l’Executiu català reclami a les institucions espanyoles el traspàs del patrimoni militar, tant de solars com d’edificis en desús, per destinar-los a “usos civils i d’accés públic”.

A més, el text recull que com “exercici de coherència” amb els valors de la pau, el Govern ha de prohibir “els actes d’exaltació militar” com ara les desfilades. En aquest sentit, l’esquerra anticapitalista reclama també posar fi a les maniobres de l’Exèrcit en espais no estrictament militars com ara les que es duen a terme al Parc Natural de la Serra de Collserola, al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, a la serra de l’Albera i als pobles de Sant Climent Sescebes i Talarn, entre d’altres.

Tanmateix, defensen que l’exposició d’armament en un context d’oci dóna “un missatge erroni sobre la guerra, es banalitzen les armes com a instrument vàlid de diversió”. Per això, exigeixen també que el Govern de Puigdemont desautoritzi la participació i presència dels avions de combat a la Festa al Cel que se celebra a Mataró.

D’altra banda, la CUP sosté que l’Exèrcit no ha d’envair els espais educatius. Per aquest motiu, reclamen no permetre la seva presència en els centres educatius, i més en concret, ni al Saló de l’Ensenyament ni al Saló de la Infància de Barcelona. Així com en altres fires d’arreu de Catalunya. Precisament, en l’edició d’aquest any del Saló de l’Ensenyament, hi va haver una gran polèmica per la presència dels militars, després que l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, assegurés que preferia que no hi fossin presents.

Per últim, els cupaires demanen que el Parlament insti el Govern a eliminar els ajuts i les activitats de promoció per part de l’Administració vers la indústria militar a Catalunya, inclòs “el suport a la R+D”.