La trobada "secreta" entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy el passat 11 de gener no serà un motiu per la CUP per desconfiar de l'objectiu comú amb el Govern. Així ho ha volgut deixar clar avui a Els Matins de TV3 la diputada cupaire Anna Gabriel, que tot i haver-se lamentat que "la reunió s'hagués pogut comunicar" perquè "no haguéssim reaccionat amb sorpresa ni especulacions", ha assegurat que el seu grup "no dóna per trencada la cadena de confiança".

Amb una mirada positiva, Gabriel, que s'ha mostrat comprensiva amb el fet que hi hagi trobades, "si serveix perquè ara siguem més nítids i actuem en un marc de confiança", però sí que ha volgut posar damunt la taula que "és innecessari generar aquestes ombres de dubte", així com que "ens inquieta no ser coneixedors d'aquesta situació".

Precisament per això, la diputada cupaire ha anunciat que el seu grup ja ha demanat explicacions al Govern sobre la trobada i que, tot i encara no haver-les rebut, sí que els han assegurat que els ho explicaran.

L'exigència de la CUP

Ara bé. Tot i haver rebaixat el to de crítica amb el Govern, Gabriel ha volgut deixar clar que des de la CUP "no s'exigirà que aquestes reunions no hi siguin", però el que sí que farà és emplaçar-los que, si torna a haver alguna relació amb l'Estat, "només sigui per negociar el referèndum".

Un referèndum que ha de ser sí o sí sobre la independència perquè, en cas que no fos així i s'hi afegís qualsevol altra opció, "seria una alteració flagrant del full de ruta i els objectius del 27-S no fer-lo sobre la independència" i, a més, per ser fidels a aquest mandat cal garantir que "una convocatòria d'un referèndum per la independència requereix una pregunta clara i una resposta binària".

Anticipar-se al xoc de legalitats

La CUP té clar que per tirar tot això endavant, arribarà un moment en què es produirà "un xoc de legalitats" i, justament per això, treballen per anticipar-se "als diferents escenaris que puguin haver-hi". Quan això es produeixi, i la llei sigui "recorreguda i suspesa", Gabriel ha subratllat que serà llavors quan "farem prevaldre la legalitat del Parlament".

De moment, però, continuen treballant "molt intensament" en la llei de transitorietat jurídica, de la qual ha assegurat que es coneixerà el contingut quan estigui tancat. I és que Govern i CUP treballen de valent per celebrar el referèndum, motiu pel qual Gabriel ha tornat a avisar que "no hem vingut aquí a cenyir-nos al marc constitucional, hem vingut a celebrar el referèndum".

I com que han "vingut a celebrar el referèndum", els anticapitalistes donaran suport als pressupostos malgrat que considerin, entre moltes altres coses, que "són antisocials".