“Aquesta és una pràctica que venim fent històricament com a moviment independentista i en un país on el foc forma part de la cultura popular és un instrument polític que hem fet servir moltes vegades”, ha explicat el diputat de la CUP, Benet Salellas, per justificar la crema de fotos de Felip VI. Salellas ha afegit que hi ha precedents en la jurisprudència espanyola que sostenen que la crema de fotografies i banderes és un dret que emana de la llibertat d’expressió.  

Salellas ha defensat d’aquesta manera la crema de fotografies i banderes que es va fer durant la manifestació de l’11-S convocada pels anticapitalistes i que ara investiga la Fiscalia.

“En una monarquia a la turca com l’espanyola hi ha drets que estan rebaixats però els estàndards internacionals ens donen la raó i s’està generant polèmica al voltant d’una qüestió que hauria de ser de normalitat”, ha insistit.

Avís a Interior

D’altra banda, el cupaire s’ha mostrat molt crític amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra en aquest tipus de casos. “Els atestats de Mossos d’Esquadra eren més intensius que els de Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Volem demanar a Interior que no cal que siguin els primers de la classe en repressió a la dissidència política i que defineixin quin és el seu paper quan es tracta de defensar drets fonamentals”, ha reblat.

Estat sord

Salellas ha advertit que, des de la CUP, continuaran “lluitant i cremant tot el que sigui necessari per la llibertat del nostre poble”. 

Finalment, ha lamentat que “l’única cosa que faci l’Estat per respondre a les mobilitzacions de l’11-S sigui Fiscalia i repressió”.  

CUP de Barcelona: "No tenim por"

La regidora de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona Maria Rovira, en sintonia amb Salellas, ha deixat clar aquest dimarts que tornaran a cremar fotos del Rei, a més d'afirmar que no els atemoreix la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

“No tenim por i ho tornarem a fer”, ha assegurat Rovira, per afegir que l’actuació de la Fiscalia és una altra demostració per la qual volen que Catalunya s’independitzi d’Espanya, “l’Estat anti-democràtic en què ens trobem”. 

Rovira, que ha assegurat que “els catalans no tenim Rei”, ha criticat també que els Mossos han “col·laborat” amb la Fiscalia, a qui haurien enviat informes sobre els fets succeïts la passada Diada.